Impulsem una nova planta de biogàs a Monells per valoritzar dejeccions ramaderes i generar energia renovable

COMPARTEIX

Després de la recent licitació per a la planta de biogàs de Mas Bové, ara es posa en marxa el projecte per a una nova instal·lació a Monells, amb tecnologies diferenciades

A l’IRTA continuem avançant en la nostra aposta per la bioenergia i la sostenibilitat. Després de la recent licitació per a la construcció d’una planta de biogàs a IRTA Mas Bové, ara s’obre la licitació per a la redacció del projecte d’una nova planta de biogàs a les seva instal·lació EVAM (Estació de Vacum) al centre IRTA-Monells.

En aquesta ocasió la licitació inclou tant la redacció del projecte com els tràmits administratius. Aquelles empreses interessades a la licitació, poden accedir a tota la informació a través de la Plataforma de contractació, on hem procedit a publicar l’anunci de la data i hora de la visita no obligatòria, així com, el procediment a seguir per portar-la a terme.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte BIOENERGIA, amb l’objectiu de demostrar el potencial del biogàs com a font d’energia renovable per a l’autoconsum, a partir de la valorització de les dejeccions ramaderes.

Dos models diferents per a necessitats diferents

Encara que totes dues plantes tenen el mateix objectiu de producció de biogàs mitjançant digestió anaeròbia, compostatge i tractament del digestat per obtenir aigua per a reg, les diferències entre elles són notables. La planta de IRTA Mas Bové se centrarà en el tractament de purins de porc i gallinassa, residus amb una càrrega de nutrients diferent. Per això, adoptarà una tecnologia pensada per a granges industrials de gran capacitat, amb un sistema de tractament similar al que es pot trobar en explotacions comercials a gran escala. Aquest model requerirà una inversió més elevada i comportarà costos operatius més alts, ja que està dissenyat per gestionar un volum important de residus i maximitzar el rendiment energètic.

Per contra, la planta de IRTA Monells s’orientarà al tractament de fems de vaques de llet. A més, implementarà una tecnologia adaptada a explotacions ramaderes petites i mitjanes, amb un enfocament clar cap a l’autoconsum energètic dins de les pròpies granges. Aquest model suposarà una inversió inicial i un cost operatiu més baixos, fent que sigui més accessible per a explotacions de dimensions més reduïdes que vulguin aprofitar els seus residus per generar energia.

Amb aquest doble enfocament, l’IRTA vol demostrar la viabilitat de dues estratègies diferents per a la producció de biogàs, validant tecnologies adaptades a les necessitats específiques del sector ramader català. Això permetrà oferir solucions tant per a les grans explotacions com per a aquelles que busquen alternatives més sostenibles i de proximitat.

No vinculada a la licitació en curs, hi haurà una segona visita, el dimarts 8 d’abril, en el marc de l’ERIAFF Annual Conference. Aquesta visita, dirigida a professionals del sector i institucions vinculades a l’economia circular i la ramaderia, permetrà conèixer el projecte en profunditat i debatre sobre el potencial del biogàs en la gestió sostenible dels residus ramaders.

El projecte està finançat pel Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.