Data d'inici: 01/06/2024
Data fi: 05/05/2026
Acrònim: GO Oxicook
OXICOOK és un projecte que pretén proporcionar estratègies per minimitzar el malbaratament dels productes carnis cuits llescats envasats. El projecte reduirà al màxim el malbaratament alimentari dels productes carnis cuits, proporcionant així una millor eficiència dels recursos i una reducció dels residus.
El projecte pilot innovador, que té prevista una durada de 2 anys, permetrà desenvolupar productes carnis cuits llescats més robusts mitjançant la combinació d’estratègies que inclouen la formulació del producte, la selecció i l’adequació de materials i dels paràmetres d’envasament que permetin garantir l’estabilitat del color durant la seva comercialització, a la vegada que conèixer quin impacte tenen els nous sistemes d’il·luminació LED que la distribució ha adoptat i com minimitzar el seu efecte per evitar el malbaratament dels productes exposats. Tot això, sense afectar la seguretat alimentària, vida útil i característiques sensorials, gràcies a l’addició de cultius bioprotectors i/o ingredients amb potencial antioxidant.
Per fer-ho possible, s’ha generat un consorci multisectorial implicant als diversos actors que en formen part. El grup operatiu compta amb membres de la cadena de valor de la indústria agroalimentària, amb Carinsa com a líder del grup operatiu, i La Selva, Monells i NOEL com a membres beneficiaris productors i envasadors de la indústria càrnia; amb actors de la cadena de valor del sector del Packaging, com Enplater, TPL, Kao Chimigraf, ULMA i Multivac. Totes aquestes empreses, compten amb la investigació tecnològica col·laborativa de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries, IRTA, i amb el recolzament de Bon Preu Esclat i Ametller Origen com a establiments especialitzats en alimentació. També en formen part entitats associatives i agrupacions empresarials, amb el Packaging Cluster com a coordinador del projecte, i Hispack i FECIC com a entitats de suport en la comunicació.
Per assolir aquest objectiu s’han plantejat, en primer lloc, diagnosticar la situació actual de partida dels productes carnis cuits llescats en els lineals de venda, és a dir, l’estudi dels productes d’interès en el projecte en el mercat europeu (MINTEL) i la interacció entre les característiques dels lineals i la qualitat dels productes. En segon lloc, identificar i quantificar els paràmetres crítics de procés relacionats amb l’estabilitat de color dels productes llescats durant la seva vida útil en els lineals, consistents en el procés d’envasament, l’emmagatzematge i distribució i en la venda en els lineals. Seguidament, es procedirà a elaborar estratègies de procés per minimitzar la decoloració dels productes, tant a través de la formulació, com de l’envasament dels productes. A continuació, es pretén implementar a nivell pilot industrial la millor combinació d’estratègies de procés, de cadascun dels productes carnis cuits estudiats en el projecte. I finalment, es preveu divulgar els resultats i la transferència al sector, per conscienciar la indústria i promoure’n l’escalabilitat i la replicabilitat.
Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per: