Data d'inici: 09/05/2022
Data fi: 30/09/2023
Codi Projecte: V3180_12944
Acrònim: ECO-PROT
L’objectiu general d’aquesta proposta és avaluar cultius associats de cereal i lleguminosa sembrats com a farratge d’hivern amb el potencial d’optimitzar la producció de proteïna ecològica de les explotacions agro-ramaderes en les condicions agro-climàtiques Mediterrànies de l’interior i pre-litoral de Girona. Amb aquest propòsit, s’establirà un assaig experimental de camp, de la tardor de 2021 a la primavera de 2022, consistent en la sembra de diferents alternatives farratgeres d’hivern basades en la mescla de cereal i lleguminosa: cinc espècies de lleguminoses (trèvol violeta, trèvol persa, veça, pèsol i favó) i cinc cereals (civada, ordi, ordi híbrid i dos varietats de blat diferenciades en el potencial productiu i el cicle fenològic) en associacions cereal-lleguminosa i en cultiu pur, amb un sol dall i dues dates d’aprofitament. El projecte pretén identificar les combinacions d’espècies que millor contribueixen a l’autonomia alimentària de les explotacions ramaderes ecològiques de vaquí i explorar si afavoreixen la disponibilitat de N al blat de moro gràcies a la capacitat de fixar N2 atmosfèric per part de les lleguminoses.