En el context de sequera en què vivim, iniciatives com les que porta a terme el projecte Aigua.Net – liderat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) en col·laboració amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya – són més necessàries que mai.
Les centrals fructícoles utilitzen grans volums d’aigua en el procés de bolcat de la fruita que arriba dels camps a les línies de confecció. Per poder introduir la fruita en les línies on es calibra i es col·loca en caixes, cal traslladar els fruits dels palots on està emmagatzemada a una altra superfície. Tot i que anteriorment s’havia utilitzat majoritàriament la tècnica del bolcat en sec – abocant el producte directament sobre la línia de confecció –, en els últims anys s’ha estès el sistema de bolcat en aigua per evitar que la fruita es colpegi i es pugui podrir.
Amb aquest sistema de bolcat, els centres fructícoles solen mantenirn l’aigua de la bassa durant una mitjana d’entre tres i set dies, en funció dels kilos de fruita bolcats. Això però, el projecte Aigua.Net ha detectat que, amb una gestió eficient i un control efectiu del risc de contaminació, es pot allargar la vida útil d’aquesta aigua fins a dos mesos, la qual cosa suposaria una important reducció de la despesa hídrica en els centres fructícoles. Ara bé, si no es controla correctament el nivell de contaminació de l’aigua i l’acumulació de matèria orgànica, el mantenir l’aigua en les basses de bolcat pot representar un risc microbiològic per a la fruita i un risc de seguretat alimentària en cas que els fruits que s’hi processen acabin presentant residus químics o podridures.
Aquests són alguns dels riscos que ha detectat l’equip coordinat per la investigadora Natàlia Alós, del programa Postcollita a l’IRTA. Des de l’any 2022 i fins al juny de 2024, els responsables del projecte treballaran amb empreses del sector per tal de demostrar com es contamina l’aigua de les basses de bolcat de palots, i com fer-ne una gestió sostenible i eficient.
En el primer any d’activitat, el projecte ha desenvolupat una tasca d’observació en diversos centres fructícoles de Lleida on els i les investigadores han pogut fer el seguiment de tot un cicle d’aigua en cada una de les empreses per estudiar com afecta l’existència o no del filtratge continu, i els efectes que els diferents tipus de desinfecció poden tenir en l’evolució de la contaminació fúngica i química de l’aigua de les basses de bolcat de palots.
L’objectiu és demostrar com es contamina l’aigua de les basses de bolcat de palots per posteriorment explicar a les empreses que s’hi dediquen com fer-ne una gestió que els permeti allargar la vida útil de l’aigua, alhora que es garanteix la seva qualitat microbiològica i la seguretat alimentària de la fruita.
En aquesta primera fase d’observació, ja s’ha pogut detectar que implementar un sistema de filtratge en continu i utilitzar tècniques desinfectants més curoses amb el medi ambient són algunes de les mesures que permeten controlar els riscos i aprofitar l’aigua durant períodes de temps més llargs.
Com no podia ser d’una altra manera – tractant-se d’un projecte demostratiu que el que busca és transferir el coneixement –, Aigua.Net organitzarà una jornada divulgativa per presentar a les empreses del sector tota la informació generada gràcies a les activitats del projecte. Està previst que la sessió tingui lloc entre els mesos de maig i juny del 2024.
Un cop finalitzada l’activitat demostrativa, les empreses del sector coneixeran els pros i contres de les diferents maneres en què es pot gestionar l’aigua i tindran les eines necessàries per poder millorar la gestió de la bassa i allargar la vida útil de l’aigua d’una manera segura, reduint-ne el consum i afavorint una reducció de despeses per a l’empresa i una reducció en l’impacte ambiental.
Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.