El Servei Tècnic de Postcollita (STP), format per un equip de professionals amb àmplia experiència en el sector de la fruita i les hortalisses, neix com a resultat de la demanda del sector hortofructícola i té com a principal missió l’assessoria per a la millora de la qualitat, el maneig i la conservació de la fruita i hortalisses durant el període de postcollita, a través del recolzament continuo en les tasques de control, mesura i anàlisi de les instal·lacions, equips i processos propis de les centrals hortofructícoles.
Serveis
1. Assessoria tècnica durant la postcollita de la fruita i hortalisses:
Lliurament d’un Manual de Recomanacions anual, adaptat a les característiques de cada central.
Control dels processos de neteja i desinfecció de les instal·lacions, equips i envasos, recomanant les substàncies més adequades.
Recomanació del tractament postcollita més apropiat per a cada situació.
Anàlisi de la qualitat i avaluació de la seva aptitud per a la conservació.
Revisió de l’emplenat i estibat de les cambres i dels paràmetres òptims de conservació frigorífica i la desverdització dels cítrics.
Supervisió dels paràmetres de conservació, seguiment de l’estat dels productes i de la contaminació ambiental de les cambres durant tota la campanya.
Recomanacions per a l’acondicionament de fruites segons els paràmetres de qualitat establerts pel clients.
2. Implantació i seguiment de sistemes de qualitat:
Assessorament extern en els següents casos:
Protocols obligatoris sobre seguretat alimentària: APPCC i traçabilitat. Estudi i aplicació de solucions individualitzades.
Protocols opcionals de qualitat: ISO 9002, Global Gap, BRC, IFS, Nature Choice, requeriments específics de clients.
Seguiment dels protocols de qualitat anteriors: auditories internes i no conformitats detectades en auditories externes o de clients.
3. Realització d’estudis específics per a centrals hortofructícoles o empreses auxiliars al sector de la fruita, entre d’altres:
Eficàcia de nous productes en postcollita i alternatives més respectuoses amb el medi ambient.
Optimització de processos (manteniment de la cadena del fred, cloració de línees de confecció, manipulat, higienització de la central i envasos, etc.).
Determinació dels punts d’impactes en línees de manipulació a través de fruits electrònics i possibles solucions.
Aplicació de noves tecnologies i tècniques en la postcollita de fruita: estudi sobre noves atmosferes, sistemes no destructius per al control del producte, envasats en atmosferes modificades, etc.
4. Formació:
Cursos de Manipuladors d’Aliments.
Cursos sobre implantació de sistemes de qualitat: APPCC, traçabilitat i normes de qualitat.
Cursos específics segons les necessitats de cada central hortofructícola, com ara apilat, conservació, identificació alteracions, …