El nostre programa treballa per mantenir la biodiversitat dels cultius augmentant la producció de noves varietats en els programes de millora genètica de fruita i hortalisses, cosa que és tot un repte de la cadena de producció vegetal. Principalment, treballem amb el meló, la poma, el préssec i les maduixes.
Una part de la recerca que fem és seleccionar noves varietats de millor qualitat organolèptica i per allargar la vida útil de les fruites evitant el malbaratament.
D’altra banda, el canvi climàtic i la globalització han provocat l’aparició de nous riscos per a la salut dels cultius, en forma de plagues i malalties emergents. Per això, investiguem la manera de trobar els gens que podrien ajudar les plantes a resistir infeccions per microorganismes com els fongs o els virus. Per fer-ho possible, la nostra recerca engloba diverses disciplines, com la genètica, la genòmica, la bioinformàtica i la biotecnologia. També utilitzem el fenotipatge a gran escala, la metabolòmica i la digitalització per aplicar la intel·ligència artificial i la millora assistida per a la genòmica. D’aquesta manera, treballem des del fenotip al gen per validar les funcions de les plantes.
Estudi i millora de varietats
Generem eines bioinformàtiques per aplicar a la millora genètica, a la caracterització de varietats i a la representació visual dels pedigrís, i per identificar i controlar varietats. Desenvolupem marcadors moleculars i altres eines genòmiques per augmentar l’eficiència i reduir el temps de desenvolupament de varietats millorades en espècies d’arbres fruiters com el presseguer, la pomera, la perera i el maduixot.
Metabolisme
Estudiem el metabolisme primari de les plantes per a millorar la seva adaptació als canvis mediambientals.
Sanitat vegetal
Estudiem la resistència a nivell molecular de la planta del meló al virus CMV utilitzant una col·lecció de germoplasma de meló i una col·lecció de soques.
Eines biotecnològiques
Utilitzem eines biotecnològiques com l’edició gènica CRISP/Cas o els vectors virals per a expressió i producció de molècules d’interès en matrius vegetals.
Meló
Estudiem el procés de maduració climatèrica realitzant la dissecció genètica del fruit per a millorar la vida útil i reduir la pèrdua d’aliments en el mercat.
Arbres fruiters
Realitzem estudis de les associacions en tot el genoma per aportar llum sobre la genètica de la qualitat dels fruits, la resistència a l’estrès biòtic i abiòtic i altres trets agronòmics, i desenvolupem estratègies per una introgressió ràpida i eficient de gens valuosos en varietats de gran qualitat.
Maduixes
Fem la comparació dels genomes entre maduixeres silvestres i cultivades per tenir més coneixement sobre el gust, els sucres, els aromes i la qualitat nutricional.
Plantes d'ús terapèutic medicinal
Estudiem la genòmica i la metabolòmica en cànnabis i en altres plantes d’ús medicinal per desenvolupar marcadors per a la Selecció Assistida i poder generar materials de prebreeding. Disposem de la tecnologia per a avaluar la genètica de les línies i el contingut en metabòlits específics, com cannabinoides o aromes (terpens).