Els actuals desafiaments globals, com la crisi climàtica i energètica, no tenen precedents. Des de l’IRTA hem detectat que cada vegada és més necessari transformar els sistemes alimentaris actuals per proveir aliments suficients i saludables a la població, fent-los més sostenibles, segurs, justos, resilients i compatibles amb el benestar de les futures generacions.
A mesura que augmenta la demanda mundial d’aliments, creix en paral·lel la degradació dels ecosistemes, els desequilibris en l’alimentació, l’escassetat d’aigua i la pèrdua de la biodiversitat. El sector alimentari i l’alimentació han d’afrontar grans reptes, però alhora tenen un immens potencial per promoure la salut i el benestar de la població, tot garantint la sostenibilitat del planeta.
A Catalunya, l’agroalimentació és el primer sector industrial en facturació i ocupació i constitueix un pilar de la nostra economia. Està liderat per les indústries càrnies i recolzat per un ecosistema empresarial sòlid que abasta tota la cadena de valor.
En l’actual context, la innovació és clau, i el sector avança seguint tres grans tendències: la producció sostenible d’aliments, l’alimentació saludable i l’aplicació de noves tecnologies i la digitalització.
En el Pla Estratègic 2024-2027 abordem cinc reptes de futur, centrant-nos especialment en els objectius científics per aportar solucions als desafiaments del sector agroalimentari a mitjà i llarg termini.
A més dels reptes científics, volem atraure i fidelitzar els millors professionals, potenciant la captació de talent. També volem reforçar el valor i l’impacte de la nostra recerca i establir aliances amb agents clau del sector, tant a nivell nacional com internacional.
En aquest context, la comunicació amb la societat és fonamental per escoltar les seves inquietuds i posar el coneixement al seu servei.
Repte 1: Ciència
Els nostres esforços se centren en quatre àmbits de recerca alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
Treballem per reforçar la resiliència al canvi climàtic, desenvolupant solucions que ajudin a l’adaptació dels sistemes agroalimentaris; impulsar la intensificació sostenible de la producció, optimitzant els rendiments sense comprometre els recursos naturals; avançar en l’enfocament One Health, abordant de manera integrada la salut humana, animal i ambiental per garantir la seguretat alimentària; i fomentar la digitalització i l’aplicació de tecnologies transformatives per millorar l’eficiència i la innovació en el sector agroalimentari.
1. Impulsar la transformació digital del sector agroalimentari
La transformació digital té un gran potencial per a la millora de la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del sector agroalimentari.
Per contribuir a tot el seu potencial, des de l’IRTA estem impulsant la creació dels AGROLABS DIGITALS amb la creació d’espais de test i experimentació de noves tecnologies digitals, el desenvolupament de bessons digitals per l’agricultura, la ramaderia i la industria alimentaria i una Plataforma de Dades i Serveis.
2. Optimitzar la gestió de l’aigua per a usos agrícoles
El nostre objectiu és optimitzar la gestió de l’aigua per a usos agrícoles, conscients de la seva importància com a recurs escàs.
Durant els darrers 30 anys, hem liderat diverses iniciatives per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua i continuarem impulsant innovacions que permetin una gestió integral i més sostenible.
Treballem per assessorar comunitats de regants i desenvolupar plataformes que facilitin el seguiment de les necessitats hídriques, amb la vista posada en un futur més eficient i responsable en el sector agrícola.
3. Millorar el segrest de carboni i la salut del sòl
A l’IRTA treballem per millorar la salut del sòl i promoure el segrest de carboni, reconeixent el seu paper fonamental en la sostenibilitat ambiental i la lluita contra el canvi climàtic.
Aquesta millora beneficia la biodiversitat i contribueix a la resiliència dels ecosistemes agrícoles i a la producció d’aliments de qualitat. Volem impulsar pràctiques que fomentin un ús més responsable dels recursos.
4. Impulsar la bioeconomia valoritzant residus orgànics i subproductes agroalimentaris
Des de l’IRTA apostem per transformar aquests recursos en solucions sostenibles que no només redueixin l’impacte ambiental, sinó que també generin valor afegit per al sector agroalimentari.
A través de la innovació i l’ús de tecnologies avançades, contribuïm a un sistema més circular i eficient, on els residus esdevinguin matèria primera per a nous productes i serveis.
5. Impulsar el sector de la proteïna alternativa
Estem impulsant el sector de la proteïna alternativa, alineant-nos amb l’estratègia de la Unió Europea per a la transició proteica, que busca millorar la sostenibilitat del sistema alimentari i la salut.
Amb un marc legal establert per a les proteïnes d’insectes, plantes i microalgues, així com l’interès del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el desenvolupament d’aquestes alternatives, estem fomentant la innovació en ingredients proteics i en els processos de biorefineria, creant un futur més sostenible i competitiu.
6. Garantir la salut i el benestar animal en l’escenari de reducció d’antibiòtics
Estem garantint la salut i el benestar animal en un context de reducció d’antibiòtics, seguint les polítiques europees que estableixen metes clares per a aquesta reducció. Ens enfoquem en el benestar dels animals buscant solucions efectives per afrontar els reptes actuals.
7. Enfortir la resiliència davant de riscos biològics emergents
Estem treballant per afrontar els riscos biològics emergents mitjançant una col·laboració estreta amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
Amb una sòlida experiència en salut animal i seguretat alimentària, estem ampliant les nostres accions cap a la salut del sòl i de les plantes.
8. Impulsar la recerca en viticultura davant els nous reptes que afronta el sector
El sector vitivinícola és fonamental per a Catalunya, però actualment es veu afectat per una falta de recerca específica en viticultura i per la insuficient comprensió dels efectes del canvi climàtic.
A l’IRTA comptem amb coneixements en agronomia, patologia, gestió de l’aigua i material vegetal, i estem compromesos amb l’Aliança i4Vi per incrementar la nostra recerca en viticultura.
Repte 2: Persones
A l’IRTA cuidem el nostre equip i apostem pel seu creixement professional. Sabem que l’experiència de l’empleat és clau per atreure i fidelitzar nou talent, per això ens esforcem a crear un ambient de treball satisfactori i enriquidor.
Estem compromesos amb la millora contínua, oferint formació adaptada i generant oportunitats de desenvolupament professional. A més, valorem la comunicació interna i el lideratge efectiu i conscient per assegurar que el nostre equip se senti motivat i compromès, garantint així la fidelització del talent a llarg termini.
Repte 3: Innovació
Som una institució de referència en l’àmbit tecnològic i la innovació; desenvolupem tecnologia per fer front als reptes del sector agroalimentari. Transferim tecnologia i coneixement a les empreses i les acompanyem en el seu desenvolupament amb l’objectiu de millorar la seva competitivitat sota criteris de sostenibilitat.
La innovació és un pilar fonamental per a l’IRTA; generem nous productes i serveis a través de projectes d’innovació, fomentant la innovació oberta i col·laborativa amb els diferents agents. Explorem i adaptem nous models relacionals i d’explotació dels resultats de la recerca conjuntament amb les empreses, per tal d’adaptar-nos a les seves necessitats, fet que ens permet impactar positivament en el sector.
La nostra experiència i coneixement ens permeten formar, assessorar, oferint cursos teòric-pràctics per proporcionar un aprenentatge valuós a la creixent demanda de formacions especialitzades.
Repte 4: Aliances
La nostra capacitat d’interacció amb el món científic, amb l’empresarial i amb les administracions públiques és fonamental per crear aliances estratègiques i una col·laboració més propera.
Estem explorant noves col·laboracions que ens permetin créixer i innovar, a més d’obrir-nos encara més a Europa per maximitzar les oportunitats en les convocatòries europees i reforçar el nostre impacte en el sector.
Repte 5: Societat
Des de l’IRTA tenim la capacitat de generar contingut d’impacte en coordinació amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, adreçat a la societat i al sector agroalimentari. Iniciatives com La Nit de la Recerca i el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència en són un exemple.
A més, existeix un interès creixent en temes d’alimentació, on els nostres experts ens posicionen com a referents científics. Aspirem a construir missatges que no només transmetin resultats tècnics, sinó que també connectin amb els interessos i les inquietuds de la societat.
Vols descobrir tots els detalls del Pla Estratègic de l’IRTA?