La biodiversitat i la riquesa existent en varietats minoritàries de vinya a Catalunya són estratègiques per fer front als reptes del canvi climàtic (més biodiversitat significa sempre més resiliència contra plagues i condicions canviants) i permeten a més aconseguir vins singulars i de qualitat.
Amb l'objectiu de valoritzar aquestes varietats minoritàries, 16 centres de recerca de l'estat espanyol, entre ells l'IRTA, juntament amb més de 50 investigadors i 21 cellers de 14 Denominacions d’Origen, es van unir el juny de 2019 per posar en marxa el projecte Minorvin: «Valorització de varietats minoritàries de vinya pel seu potencial per a la diversificació vitivinícola i de resiliència al canvi climàtic».
El proper 6 d'abril el Minorvin serà presentat a la Barcelona Wine Week, la fira professional de vins més important del sud d’Europa. L'acte anirà a càrrec de Gregorio Muñoz, director de la investigació; Anna Puig, investigadora de l'IRTA-INCAVI (’Institut Català de la Vinya), i Enric Bartra, investigador de l’INCAVI. Posteriorment, a partir de les 13h, tindrà lloc un tast inèdit de tres vins elaborats de forma experimental per l'INCAVI amb les varietats minoritàries catalanes Albana (vi blanc), Carinyena roja o Carinyena gris (vi rosat) i Sanguina (vi negre).
A Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), a través de l'IRTA i l’INCAVI, lidera un dels tres subprojectes del treball, estudiant el potencial vitícola i enològic de set varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectuant les anàlisis sensorials dels vins del projecte elaborats a tot l'Estat.
En el projecte, que finalitza el setembre de 2022, s'han estudiat 57 varietats minoritàries de tot l'estat espanyol, actualment poc conegudes i algunes en perill de desaparèixer, avaluant-ne la seva fenologia, fertilitat i paràmetres de producció, la seva resistència a la sequera, l'estat sanitari de les mateixes (presència de virus), la tolerància a malalties fúngiques (míldiu i oïdi) i el potencial enològic (característiques físico-químiques, perfil fenòlic, aromàtic i sensorial) per diversificar la producció de vi.
Minorvin ha estat finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Ministerio de Ciencia e Innovación (MCINN) i la Agencia Estatal de Investigación (AEI).