Valoritzem el potencial mediambiental i enològic de les varietats minoritàries de vinya

La Barcelona Wine Week acollirà un tast inèdit de vins experimentals elaborats amb varietats minoritàries catalanes, fruit del projecte estatal Minorvin que lidera l’INCAVI i l’IRTA

La biodiversitat i la riquesa existent en varietats minoritàries de vinya a Catalunya són estratègiques per fer front als reptes del canvi climàtic (més biodiversitat significa sempre més resiliència contra plagues i condicions canviants) i permeten a més aconseguir vins singulars i de qualitat.

Amb l'objectiu de valoritzar aquestes varietats minoritàries, 16 centres de recerca de l'estat espanyol, entre ells l'IRTA, juntament amb més de 50 investigadors i 21 cellers de 14 Denominacions d’Origen, es van unir el juny de 2019 per posar en marxa el projecte Minorvin: «Valorització de varietats minoritàries de vinya pel seu potencial per a la diversificació vitivinícola i de resiliència al canvi climàtic».

El proper 6 d'abril el Minorvin serà presentat a la Barcelona Wine Week, la fira professional de vins més important del sud d’Europa. L'acte anirà a càrrec de Gregorio Muñoz, director de la investigació; Anna Puig, investigadora de l'IRTA-INCAVI (’Institut Català de la Vinya), i Enric Bartra, investigador de l’INCAVI. Posteriorment, a partir de les 13h, tindrà lloc un tast inèdit de tres vins elaborats de forma experimental per l'INCAVI amb les varietats minoritàries catalanes Albana (vi blanc), Carinyena roja o Carinyena gris (vi rosat) i Sanguina (vi negre).

A Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), a través de l'IRTA i l’INCAVI, lidera un dels tres subprojectes del treball, estudiant el potencial vitícola i enològic de set varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectuant les anàlisis sensorials dels vins del projecte elaborats a tot l'Estat.

En el projecte, que finalitza el setembre de 2022, s'han estudiat 57 varietats minoritàries de tot l'estat espanyol, actualment poc conegudes i algunes en perill de desaparèixer, avaluant-ne la seva fenologia, fertilitat i paràmetres de producció, la seva resistència a la sequera, l'estat sanitari de les mateixes (presència de virus), la tolerància a malalties fúngiques (míldiu i oïdi) i el potencial enològic (característiques físico-químiques, perfil fenòlic, aromàtic i sensorial) per diversificar la producció de vi.

Reportatge de TV3 sobre el projecte Minorvin

Minorvin ha estat finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Ministerio de Ciencia e Innovación (MCINN) i la Agencia Estatal de Investigación (AEI).

PUBLICAT EL

01/04/2022

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.