Ús eficient de l’aigua, canvi climàtic i proteïna alternativa centren la nostra trobada amb les institucions de Girona

COMPARTEIX

Ens hem reunit amb les principals organitzacions gironines per fomentar la col·laboració entre els diferents agents institucionals, econòmics i socials del territori

Aquest dimecres s’ha celebrat a l’IRTA Mas Badia, a la Tallada d’Empordà, la 6a Taula Institucional de Girona, una jornada de treball que reuneix anualment les principals organitzacions del territori per compartir inquietuds, necessitats i propostes en l’àmbit agroalimentari. En un moment de grans transformacions per al sector, la trobada s’ha consolidat com un espai estratègic de diàleg per avançar cap a un model agrari més sostenible, competitiu i arrelat al territori, amb la recerca i la innovació com a eines clau de futur.

La Taula ha reunit representants d'ajuntaments, de consells comarcals, de la Diputació de Girona, de la Cambra de Comerç, i dels serveis territorials de la Generalitat (llista d’assistents al final).

40 anys fent recerca aplicada al sector

El director general de l’IRTA, Josep Usall, ha destacat que “aquesta trobada ens permet conèixer les prioritats del territori i generar sinèrgies amb els principals agents institucionals. Només des del treball conjunt podrem trobar respostes als grans reptes que afecten el sector agroalimentari. L'IRTA compta amb un equip de més de 150 professionals a les comarques gironines, i en total més d’un miler arreu del territori català, que treballen per fer-ho possible”.

També ha volgut ressaltar que “enguany celebrem quaranta anys de transformació, innovació i compromís. Quaranta anys apostant per un model de recerca aplicada, que no només impulsa el coneixement, sinó que també es vincula al teixit productiu i les necessitats reals del nostre entorn. A Girona, aquesta aposta es reflecteix tant en la presència d'equips d'avantguarda com en l'estreta col·laboració amb el territori, sempre amb la mirada posada en el creixement i la sostenibilitat del nostre model econòmic i social”.

“Treballem per generar coneixement que respongui a les necessitats reals del territori, especialment en àmbits tan estratègics com la gestió de l’aigua, l’adaptació al canvi climàtic o el desenvolupament de noves fonts de proteïna. A l’IRTA entenem que la recerca ha d’anar de la mà dels actors locals per tenir un impacte tangible i durador”, ha afirmat Joan Tibau, delegat institucional de Girona.

Quatre àmbits per transformar el sector agroalimentari des del territori

Ús eficient de l’aigua: adaptació de cultius i reutilització d’aigües

Un dels temes centrals de la jornada ha estat l’ús eficient de l’aigua, amb projectes que aborden l’adaptació dels cultius a situacions d’escassetat hídrica i la reutilització d’aigües residuals per al reg agrícola.

Tal com assegura Usall, “malgrat les últimes pluges, en els darrers dos anys la preocupació principal ha estat la manca d’aigua. Ara la prioritat ha de continuar sent com fer viables les explotacions en el context de canvi climàtic. A través de la recerca aplicada i el treball conjunt amb el sector, l’IRTA desenvolupa solucions per fer un ús més intel·ligent i sostenible d’un recurs cada cop més limitat.”

Precisament, RegAssist és un exemple de projecte per millorar la gestió eficient de l’aigua. L’objectiu es que els productors i les comunitats de regants tinguin el coneixement necessari per saber quanta aigua necessita cada cultiu.

Adaptació al canvi climàtic: estratègies per a cultius clau del territori

Un altre dels projectes destacats ha estat ADAPTEX, una iniciativa finançada pel Fons Climàtic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA). El projecte se centra a desenvolupar estratègies d’adaptació al canvi climàtic per a cultius estratègics com l’avellaner, la vinya i els cultius extensius.

Entre les actuacions previstes, es treballa en la selecció de varietats més resilients, la millora de la gestió del reg i la identificació de pràctiques agronòmiques que permetin mitigar els efectes de l’estrès hídric i tèrmic. Amb la participació de més de 50 experts, ADAPTEX representa una aposta clara per garantir la sostenibilitat i la viabilitat dels cultius davant dels nous escenaris climàtics.

Proteïna alternativa: una oportunitat per a la sostenibilitat i la indústria

El tercer gran àmbit abordat ha estat el de la proteïna alternativa, un sector emergent amb fort creixement internacional, que es preveu que arribi als 7.500 milions de dòlars a escala global, amb Europa com a motor clau. A Catalunya, liderem aquesta línia de recerca a través del Centre d’Innovació en Proteïna Alternativa (CiPA), que genera coneixement per a la producció d’ingredients i aliments proteics per a persones o animals a partir de vegetals, insectes o algues i amb la màxima sostenibilitat ambiental.

ICoMST 2025: Girona acollirà el principal congrés internacional de ciència i tecnologia de la carn

Finalment, durant la trobada s’ha compartit informació sobre l’ICoMST 2025, el 71è Congrés Internacional de Ciència i Tecnologia de la Carn, que se celebrarà del 3 al 8 d’agost de 2025 a l’Auditori Palau de Congressos de Girona.

Aquest esdeveniment, que reunirà més de 600 participants de més de 30 països, és la principal trobada científica a nivell mundial en l’àmbit de la carn i representa una oportunitat única per a professionals, investigadors i empreses de tota la cadena de valor per intercanviar coneixement, explorar col·laboracions i descobrir tendències innovadores del sector.

El congrés no només oferirà un programa científic de primer nivell, sinó també un ric programa social, amb visites a espais emblemàtics del territori, tastos gastronòmics i activitats per conèixer la indústria càrnia local. Serà, doncs, una finestra internacional per posar en valor el coneixement científic i la tradició gastronòmica del país, i una ocasió excepcional per reforçar el posicionament de Girona com a referent en innovació agroalimentària.

Assistents a l’acte:

  • Josep Usall, director general de l’IRTA
  • Xavier Guitart, delegat del Govern de la Generalitat a Girona
  • Josep Guix, director dels Serveis Territorials del DARPA a Girona
  • Vanessa Peiró, diputada delegada de Girona Excel·lent i Mercats de la Diputació de Girona i alcaldessa de Mont-ras
  • Glòria Marull, presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà i alcaldessa de Serra de Daró
  • Xavier Aldeguer, quart tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Girona
  • Cèlia Garbí, alcaldessa de l’Armentera
  • Francesc Brugués, alcalde de Fortià
  • Domènec Morera, representant de la Junta de la Cambra de Comerç de Girona
  • Isabel Morera, representant de la Junta de la Cambra de Comerç de Girona
  • Joan Bonany, director de l'IRTA Mas Badia
  • Joan Tibau, delegat institucional de l’IRTA a Girona
  • Montserrat Pagès, responsable dels centres de l’IRTA a Girona

PUBLICAT EL

21/05/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.