El projecte d’I+D Globalviti ja ha superat l’equador del seu perÃode d’execució, i s’està avançant en el desenvolupament d’una solució global per millorar la producció vitivinÃcola en el context del canvi climà tic. La solució passa per la robòtica, les tecnologies de la informació i les estratègies biotecnològiques i de gestió de la vinya, en una aposta per les noves tecnologies digitals com a via per trobar alternatives innovadores i solucions a alguns dels principals problemes que el canvi climà tic provoca en la vinya tradicional. En són un exemple les malalties de la fusta i la necessitat de desenvolupar noves estratègies de gestió de la vinya per pal·liar els perjudicis causats per aquestes patologies.
Un dels resultats del projecte és una plataforma digital que permetrà avaluar la salut de cada cep mitjançant la intel·ligència artificial i un algoritme. Ara per ara, la revisió anual de les vinyes és una feina manual, rutinà ria i costosa per a les bodegues i els viticultors, en què es marquen les plantes mortes o malaltes. La plataforma integrarà tecnologies de machine learning per diagnosticar l’estat de salut del material vegetal, en funció de les imatges fotogrà fiques captades per a la seva classificació, sempre de forma georreferenciada.
El projecte, que finalitzarà el juliol de 2020, afronta la recta final. Els següents passos són el calibrat del sistema, que es farà partint d’una base de dades real de més de 30.000 fotografies procedents de les vinyes de les bodegues participants. La imatge de cada cep haurà estat classificada prèviament per investigadors experts en funció del seu estat (plantes malaltes, mortes, o sanes). A partir d’aquesta classificació, s’ensenyarà al sistema a revisar i classificar, de forma automà tica, l’estat de cada cep en funció de les imatges i sense que calgui la presència in situ d’un expert. La plataforma digital constituirà una important novetat tecnològica per al sector, aixà com una alternativa real i econòmica per als productors.
D’altra banda, Globalviti permet desenvolupar nous equips i tecnologies a nivell prototipus per ser usats en viticultura. N’és un exemple un sistema intel·ligent per aplicar fitosanitaris a la vinya que incorpora solucions innovadores per millorar l’eficiència dels tractaments. És un prototipus validat a les vinyes de dues de les bodegues que participen en el consorci, i mostra una gran homogeneïtat en les aplicacions. La seva eficiència final es contrastarà amb l’anà lisi de resultats en camp durant la darrera anualitat del projecte, aixà com amb altres sistemes atomitzadors ja en ús.
Els resultats del projecte es posen en comú a través dels comitès executiu i tècnic del consorci Globalviti amb la finalitat que la transferència tecnològica i la cerca de sinergies entre els socis obrin noves expectatives a l’hora de trobar solucions als problemes existents en la viticultura nacional, molts dels quals estan provocats pel canvi climà tic. En aquest sentit, l’impuls de la transformació digital del sector i la seva incorporació a la indústria 4.0 seran dos factors clau per assolir els objectius del projecte i assolir resultats davant d’una realitat climà tica que podria limitar, a mitjà termini, el cultiu de la vinya en moltes regions d’Espanya.
Globalviti és un projecte consorciat de recerca industrial i desenvolupament experimental que té l’objectiu de millorar la producció vitivinÃcola davant del canvi climà tic per mitjà d’una solució global basada en la robòtica, les tecnologies de la informació, estratègies biotecnològiques i el maneig de la vinya.
El consorci de Globalviti el formen vuit empreses: Familia Torres, lÃder del projecte; Pago de Carraovejas, Juvé&Camps, Pellenc Ibérica, MartÃn Códax, Viveros Villanueva Vides, Grupo Hispatec I.E i Bodegas Ramón Bilbao, juntament amb tretze institucions de recerca de referència nacional. El projecte té un pressupost global de 8,8 milions d’euros, compta amb el suport financer del programa CIEN (Programa Estratégico de Consorcios de Investigación Empresarial Nacional) del CDTI i es desenvolupa en el perÃode d’agost de 2016 a juliol de 2020.