L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) està desenvolupant el projecte demostratiu "Millora de l'extractabilitat industrial de la varietat Arbequina", en resposta a la preocupació creixent entre els productors de dues DOP d'oli d'oliva a Catalunya (Garrigues i Siurana), sobre la disminució dels rendiments industrials obtinguts en les darreres campanyes.
La producció d'oli d'oliva en aquestes dues importants zones productores catalanes, on la varietat 'Arbequina' és majoritària, ha experimentat una disminució en la quantitat d'oli obtingut durant els darrers anys, fet que ha tingut un impacte directe en la rendibilitat econòmica dels productors. Segons els responsables del projecte, diversos factors poden estar influint en aquesta reducció, incloent-hi canvis en les condicions agronòmiques, factors climàtics i condicions tecnològiques. Aquests factors inclouen l'anticipació de la collita, l'adopció de nous sistemes de producció superintensius, la transformació de sistemes de reg en plantacions tradicionals, l'augment de les temperatures, la sequera, la maduració dels fruits i el procés de lipogènesi d'oli als fruits, així com les condicions de processament a les almàsseres.
L'IRTA, amb accés a una gran quantitat de dades agronòmiques, climàtiques i tecnològiques d'aquestes zones, incloent-hi informació sobre les condicions d'elaboració i les característiques dels olis d'oliva obtingudes a partir del Pla d'Acompanyament per a la Millora de la Qualitat IRTA-DAAC aborda aquest desafiament a través del projecte demostratiu "Millora de l'extractabilitat industrial de la varietat Arbequina".
Aquest projecte té com a objectiu quantificar les possibles causes o punts crítics que influeixen en el procés d'elaboració de l'oli d'oliva de la varietat Arbequina a les DOP Garrigues i Siurana. A més, es proposaran mesures concretes per millorar els rendiments industrials i, en darrer terme, enfortir l'economia dels oliverers en aquestes àrees. Mitjançant aquest projecte, l'IRTA treballarà estretament amb els productors locals per identificar solucions sostenibles i efectives, fet que suposarà un pas important cap a la millora de la competitivitat i la qualitat dels olis d'oliva produïts en aquestes regions, beneficiant tant els agricultors com als consumidors.
El projecte, amb una durada de dos anys i mig (desembre 2021-juny 2024), està entrant a la seva última fase d'execució. Fins ara s'han recopilat les dades reals sobre condicions d'extracció i extractabilitat obtingudes a les almàsseres principals d'ambdues comarques, analitzant i quantificant l'efecte de les principals regulacions sobre l'extractabilitat industrial. Els resultats preliminars han estat publicats a la revista de divulgació tècnica del sector oleícola “Almazaras” i actualment hi ha també una publicació científica en revisió.
A més, aquests resultats s'han transferit en diferents cursos de tecnologia d'elaboració i qualitat d'oli dirigits a mestres d’almàssera i professionals del sector a les dues comarques productores, així com en diverses jornades tècniques de transferència organitzades pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.