El Palau de Pedralbes ha acollit la primera Jornada d’Innovació en el sector agroalimentari de Catalunya, una trobada impulsada pel Departament de Recerca i Universitats que ha reunit institucions, centres de recerca, universitats i empreses per posar en valor la recerca i la innovació com a motors de transformació del sector primari.
L’IRTA ha tingut un paper destacat en la jornada amb la participació de Ricard Carbó, responsable dels centres de La Ràpita i Amposta i cap de les seves infraestructures d'aqüicultura. Ha presentat el projecte IRTAmar, una iniciativa pionera en sistemes de recirculació per a l’aqüicultura que aposta per la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la reducció de l’impacte ambiental.
Carbó ha exposat com IRTAmar "és una innovació que marca un abans i un després en el disseny de les instal·lacions per a la recerca i la producció en aqüicultura. Altres institucions com el CSIC, AZTI, universitats i centres estrangers han confiat en els nostres equips i la nostre tecnologia. Empreses del sector també hi confien: per exemple, HIPRA ha incorporat un equip IRTAmar a la seva planta d’alta bioseguretat per dur a terme assaigs amb les màximes garanties". El projecte ha estat un dels cinc seleccionats per exemplificar la recerca disruptiva que s’està duent a terme a Catalunya en l’àmbit agroalimentari. IRTAmar és un sistema que permet controlar des d’un mateix dispositiu les condicions fisicoquímiques i biològiques òptimes per al benestar dels animals, i facilita les dades necessàries per a la presa de decisions en una producció més eficient.
A més, la jornada ha inclòs una taula rodona dedicada a X_Agritech, una xarxa de valorització, coordinada per l'IRTA, amb l’objectiu d’impulsar la transferència de resultats de recerca i la innovació sobre l’agricultura i la ramaderia a Catalunya. La idea és poder aconseguir que les tecnologies desenvolupades siguin viables i més fàcilment adoptables per part del sector productiu. La presència de l'IRTA a l'acte ha estat recolzada amb la presència del director general de l'Institut, Josep Usall.
Durant la cloenda de la jornada, la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha subratllat que “apostar per la ciència i la innovació agroalimentària és apostar per un sector que garanteixi benestar, salut i prosperitat a les generacions presents i futures”. Ha destacat també la importància del treball en xarxa entre universitats, centres de recerca com l’IRTA, centres tecnològics i empreses. Per la seva banda, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha remarcat que “la recerca, la innovació i la transferència de coneixement són essencials per garantir productes amb els més alts estàndards de qualitat i seguretat alimentària”. Ha posat com a exemple la col·laboració amb centres com l’IRTA per desenvolupar cultius més resistents a la sequera i a les altes temperatures.
Amb aquesta jornada, l’IRTA reafirma el seu compromís amb la recerca d’excel·lència i la transferència de coneixement al sector agroalimentari, contribuint a fer de Catalunya un referent en innovació, sostenibilitat i qualitat.
Responsable dels centres IRTA de La Ràpita i Amposta i cap d'infraestructures d'aqüicultura