Un exemple d’innovació per al sector agroalimentari català

L'IRTA ha estat un dels convidats a la Jornada d’Innovació en el sector agroalimentari de Catalunya, impulsada pel Departament de Recerca i Universitats

Ricard Carbó ha presentat el projecte IRTAmar com a exemple de recerca disruptiva en aqüicultura sostenible

L'IRTA també forma part de X_Agritech, la primera xarxa catalana per la valorització i transferència de resultats de la recerca al sector agroramader

El Palau de Pedralbes ha acollit la primera Jornada d’Innovació en el sector agroalimentari de Catalunya, una trobada impulsada pel Departament de Recerca i Universitats que ha reunit institucions, centres de recerca, universitats i empreses per posar en valor la recerca i la innovació com a motors de transformació del sector primari.

L’IRTA ha tingut un paper destacat en la jornada amb la participació de Ricard Carbó, responsable dels centres de La Ràpita i Amposta i cap de les seves infraestructures d'aqüicultura. Ha presentat el projecte IRTAmar, una iniciativa pionera en sistemes de recirculació per a l’aqüicultura que aposta per la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la reducció de l’impacte ambiental.

Carbó ha exposat com IRTAmar "és una innovació que marca un abans i un després en el disseny de les instal·lacions per a la recerca i la producció en aqüicultura. Altres institucions com el CSIC, AZTI, universitats i centres estrangers han confiat en els nostres equips i la nostre tecnologia. Empreses del sector també hi confien: per exemple, HIPRA ha incorporat un equip IRTAmar a la seva planta d’alta bioseguretat per dur a terme assaigs amb les màximes garanties". El projecte ha estat un dels cinc seleccionats per exemplificar la recerca disruptiva que s’està duent a terme a Catalunya en l’àmbit agroalimentari. IRTAmar és un sistema que permet controlar des d’un mateix dispositiu les condicions fisicoquímiques i biològiques òptimes per al benestar dels animals, i facilita les dades necessàries per a la presa de decisions en una producció més eficient.

A més, la jornada ha inclòs una taula rodona dedicada a X_Agritech, una xarxa de valorització, coordinada per l'IRTA, amb l’objectiu d’impulsar la transferència de resultats de recerca i la innovació sobre l’agricultura i la ramaderia a Catalunya. La idea és poder aconseguir que les tecnologies desenvolupades siguin viables i més fàcilment adoptables per part del sector productiu. La presència de l'IRTA a l'acte ha estat recolzada amb la presència del director general de l'Institut, Josep Usall.

Durant la cloenda de la jornada, la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha subratllat que “apostar per la ciència i la innovació agroalimentària és apostar per un sector que garanteixi benestar, salut i prosperitat a les generacions presents i futures”. Ha destacat també la importància del treball en xarxa entre universitats, centres de recerca com l’IRTA, centres tecnològics i empreses. Per la seva banda, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha remarcat que “la recerca, la innovació i la transferència de coneixement són essencials per garantir productes amb els més alts estàndards de qualitat i seguretat alimentària”. Ha posat com a exemple la col·laboració amb centres com l’IRTA per desenvolupar cultius més resistents a la sequera i a les altes temperatures.

Amb aquesta jornada, l’IRTA reafirma el seu compromís amb la recerca d’excel·lència i la transferència de coneixement al sector agroalimentari, contribuint a fer de Catalunya un referent en innovació, sostenibilitat i qualitat.

PUBLICAT EL

16/09/2025

PROGRAMES

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail