Reg intel·ligent, proteïna alternativa i lluita contra el malbaratament centren la trobada de l’IRTA amb les institucions de les Terres de Lleida i Pirineus

COMPARTEIX

La 6a Taula Institucional de les Terres de Lleida i Pirineu ens permet consolidar aliances i presentar projectes clau per a un sistema agroalimentari més sostenible i eficient

Aquest divendres hem celebrat la 6a Taula Institucional de les Terres de Lleida i Pirineu a l’IRTA Fruitcentre, una jornada que any rere any es consolida com un espai clau de trobada, col·laboració i diàleg amb les principals institucions públiques i agents del territori. En un context de grans reptes per al sector agroalimentari, hem compartit els projectes estratègics que impulsem des de l’IRTA per avançar cap a un sistema més eficient, sostenible i competitiu.

El nostre director general, Josep Usall, i el delegat institucional de les Terres de Lleida i el Pirineu, Joan Girona, han estat els encarregats d’obrir la jornada, posant en valor la importància de la recerca i la transferència tecnològica com a motors de transformació al servei del sector i del territori.

A la trobada ens han acompanyat representants d’ajuntaments, diputacions, cambres de comerç, serveis territorials i del Govern de la Generalitat i de l’Estat. A tots ells, els agraïm la seva participació i col·laboració, que ens encoratja a seguir avançant conjuntament.

40 anys d’arrelament i recerca aplicada

Durant la trobada, hem aprofitat per recordar que aquest 2025 celebrem el 40è aniversari de l’IRTA. Són quatre dècades d’aposta per la ciència aplicada, la proximitat i l’impacte local. Actualment comptem amb una plantilla de més de 1.000 professionals, dels quals més de 200 desenvolupen la seva activitat a les Terres de Lleida i Pirineu, fet que reflecteix clarament la nostra vocació territorial.

Tres projectes clau per transformar el sector agroalimentari des del territori

Al llarg de la sessió hem compartit tres iniciatives que exemplifiquen la nostra contribució a la innovació agroalimentària des del territori:

RegAssist
És una nova xarxa d’assessorament i transferència de coneixement per millorar l’eficiència del reg. Gràcies a sensors, eines digitals i la nostra presència tècnica de proximitat, podem optimitzar el reg en funció de les necessitats reals de cada cultiu i les característiques del sòl. Aquesta eina permet empoderar les comunitats de regants i promou una gestió intel·ligent i sostenible de l’aigua.

VEGIVALUE

També s’ha presentat el projecte VEGIVALUE, que busca donar sortida als subproductes generats durant el processament de fruites i hortalisses. A través de VEGIVALUE, es proporcionen solucions pràctiques per valoritzar aquests excedents i coproductes, contribuint a una producció més rendible i sostenible.

Un 50% de les fruites i hortalisses produïdes no arriben a ser consumides. Una part d'aquesta pèrdua té lloc durant el seu processament, quan es generen subproductes que sovint acaben a la brossa. Molts d'aquests subproductes, però, es podrien reaprofitar i valoritzar amb la tecnologia i el coneixement adequat, el que equivaldria a una producció més rendible i sostenible.

Proteïna alternativa
Finalment, hem abordat el potencial transformador del sector de la proteïna alternativa. Des del nostre Centre d’Innovació en Proteïna Alternativa (CiPA), liderem línies de recerca amb proteïna vegetal, d’insectes i cultivada per impulsar models de producció més sostenibles i saludables, amb un menor impacte ambiental.

Continuem treballant per ser una institució útil, compromesa amb el territori i capaç de donar resposta als grans reptes del sector agroalimentari.

PUBLICAT EL

09/05/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.