Barcelona ha tornat a ser l’epicentre mundial dels productes del mar amb la celebració de la Seafood Expo Global 2025, la fira internacional de referència per al sector pesquer i aqüícola. L’IRTA hi ha participat de manera activa durant els tres dies de l’esdeveniment, del 6 al 8 de maig, al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Més de 35.000 professionals i 2.244 expositors de 87 països han convertit aquesta edició en la més gran de la seva història, amb més de 51.000 m² d’exposició.
Com a centre de recerca referent en el sector agroalimentari i marítim, l’IRTA ha estat representat pel seu director general, Josep Usall, i per investigadors del programa Aqüicultura, amb l’objectiu de donar suport al sector productiu català i compartir coneixement sobre innovacions tecnològiques i models sostenibles de producció.
El dimarts 6 de maig, l’IRTA va participar al Catalonia Hub, l’espai promogut per la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per visibilitzar iniciatives del territori que promouen la sostenibilitat i la resiliència del sector. En el marc de la jornada “Aqüicultura restaurativa o resiliència al canvi climàtic”, l’IRTA va presentar dues iniciatives destacades del Centre Mediterrani Demostratiu d’Aqüicultura Restaurativa (MRADC), del qual és membre actiu:
La participació de l’IRTA en aquest espai posa de manifest la importància d’una recerca aplicada, al servei del territori i de la sostenibilitat ambiental i econòmica. Tal com va destacar Josep Usall, “projectes com el hatchery d’ostra o la promoció de l’aquaponia són exemples de com la ciència pot contribuir a la resiliència dels ecosistemes i de les comunitats costaneres davant els efectes del canvi climàtic”.
A més de les presentacions tècniques, el Catalonia Hub va acollir altres activitats com degustacions d’ostres del delta de l’Ebre, showcookings amb producte de llotja i debats sobre el futur de la pesca al Mediterrani. L’edició d’enguany ha posat èmfasi en la necessitat d’enfortir la cadena de valor dels productes del mar amb criteris de qualitat, sostenibilitat i innovació.
Amb la seva presència a la Seafood Expo Global 2025, l’IRTA reafirma el seu compromís amb la transformació del sector aqüícola català i mediterrani, promovent una aqüicultura tecnològicament avançada, ambientalment responsable i estretament vinculada al territori.