L’IRTA Fruitcentre va obrir divendres passat les seves portes en el marc de la Nit Europea de la Recerca a Catalunya, una iniciativa que se celebra de manera simultània a centenars de ciutats europees amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania.
El programa va incloure una visita guiada a les instal·lacions del Fruitcentre i set tallers on petits i grans van experimentar i conèixer de prop la recerca agroalimentària i quin és el seu paper en la producció d’aliments més segurs, sans i sostenibles.
Entre les activitats més destacades hi havia la lectura dinamitzada del conte “La Rita i el millor pa del món”, un taller sobre cultius in vitro de plantes, experiments per entendre per què puja el pa o què li passa a la fruita un cop collida de l’arbre, i propostes més tecnològiques com la cuina creativa amb fermentacions, esferificacions i impressió 3D d’aliments. També un taller on van descubrir com fer créixer plantes més fortes a partir de l’estudi del sòl, les plantes i l’atmosfera, i un altre sobre els secrets de la fruita a través de la llum visible i infraroja, amb sensors que permeten detectar defectes interns de les pomes.
Com a novetat d’enguany, els infants participants van rebre el Carnet de l’investigador/a, un passaport científic que podien segellar a cada activitat per convertir la visita en una autèntica missió de descoberta.
La jornada ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’IRTA, la Universitat de Lleida (UdL), l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, i ha permès compartir amb el territori la recerca que es fa al centre des d’una perspectiva participativa i propera.