La inèrcia dels hàbits de treball, i també el desconeixement, fan que molts agricultors no estiguin al cas del gran repertori de tecnologies que els poden facilitar la gestió del reg i l’estalvi d’aigua. Amb l’objectiu d’ajudar el sector a digitalitzar-se, al llarg de l’últim any l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha dut a terme, en sis finques de Catalunya, un projecte demostratiu per apropar-los un combinat de tecnologies que permeten ajustar les dosis de reg. Sota el nom de DIGIREG, aquest projecte està mostrant que, de manera similar i en cultius ben diferents, es pot aplicar un kit d’eines digitals de suport al reg que combina sensors, dades de satèl·lits i simuladors. El kit es podria estendre a moltes més explotacions agrícoles catalanes.
En concret, DIGIREG s’està duent a terme en finques de producció de presseguers, albercoquers, ametllers, pistatxers, vinyes i tomaqueres, on es fa un seguiment de l’actual campanya de reg amb l’aplicació d’aquestes tecnologies. “A més de les diferències en els cultius, les finques també tenen característiques molt diverses pel que fa a la disponibilitat d’aigua, les propietats del sòl i la gestió agronòmica”, explica Jaume Casadesús Brugués, cap del programa d'Ús Eficient de l'Aigua en Agricultura de l’IRTA i responsable d’aquest projecte.
Per posar en pràctica de manera fàcil aquesta combinació de tecnologies, les diverses finques participants s’han connectat a una plataforma de l’IRTA, anomenada IrriDesk, que integra les dades d’ubicació geogràfica, cultiu, sòl i sistema de reg de cada finca, així com la informació sobre l’estratègia de reg acordada entre els agricultors i els investigadors, que estan en contacte continu, tant en línia com, ocasionalment, de manera presencial.
A més, a totes les finques s’hi han instal·lat sensors d’humitat del sòl, i a les que tenen arbres s’hi han instal·lat microtensiòmetres de tronc, que en monitoren l’estat hídric. Aquesta informació captada al camp arriba a la plataforma, on també s’hi troben dades sobre el vigor dels cultius, provinents d’imatges captades pels satèl·lits Sentinel 2.
Amb tot plegat, la plataforma simula a temps real l’anomenat sistema sòl-planta-atmosfera i fa cada dia una recomanació de reg als agricultors, que ells poden personalitzar perquè després s’apliqui automàticament als seus sistemes de reg.
I això no és tot. Si les tecnologies anteriors obtenen dades sobre què ha passat, i per tant ajuden a definir com s’ha de regar, DIGIREG usa també tecnologies de bessons digitals, que consisteixen a simular en un entorn virtual allò que està passant al camp. Això permet preveure què passarà, o què podria passar en funció de com es regui, i és útil per gestionar dotacions de reg limitades i poder-les repartir d’acord amb la previsió de consum al llarg de tota la campanya. També permet reduir la inversió en sensors i, per tant, rebaixar costos a l’hora d’aplicar la tecnologia.
“Hem apostat per moltes innovacions que són complementàries. Des de gestionar el reg amb una eina digital que cobreix tot el circuit, fins a monitorar els cultius amb sensors al camp i teledetecció per satèl·lit. Sempre, donant suport a les diverses estratègies de reg que tenien els agricultors. A més, l’ús de bessons digitals per a fer simulacions facilita i potencia tota la resta de tecnologies”, remarca Casadesús.
DIGIREG, que encara està en marxa perquè la campanya de reg s’acaba a l’octubre, ha permès aterrar aquestes tecnologies i comprovar com s’ajusten més o menys a les realitats de cada finca i de cada agricultor. Per exemple, “hi ha mesos en què la rellevància dels sensors d’humitat és menor, o hi ha moments en què les dades dels satèl·lits poden confondre’ns per la presència de males herbes. També, una preocupació comuna dels agricultors ha estat com compaginar la prescripció automàtica del reg amb la fertilització a través del reg”, detalla l’investigador.
En l’actual context de canvi climàtic, DIGIREG obre la porta a reduir les barreres a la gestió del reg basada en dades. Una gestió que ha de permetre mantenir la productivitat de les explotacions malgrat les fluctuacions esperables en la demanda d’aigua i la disponibilitat de recursos hídrics.
“Els casos d’estudi documentats a DIGIREG durant la campanya de reg de 2024 serveixen per il·lustrar l’aplicació pràctica de les tecnologies emprades i mostren que no són ciència ficció, sinó eines efectives i a l’abast de la majoria d’explotacions amb reg per degoteig”, conclou Casadesús.
Per a més informació sobre el projecte, consulteu-ne la pàgina web o aquest enllaç de RuralCat.
Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.