L’IRTA participa en un projecte per impulsar el cultiu de faves com a font de proteïna vegetal local i sostenible

COMPARTEIX

El projecte Favaprot, liderat per la plataforma Nactiva, vol establir una cadena de valor integrada a Catalunya per a la producció de proteïna vegetal de proximitat a partir de les faves

L’IRTA forma part del grup operatiu del projecte Favaprot, una nova iniciativa que aposta per les faves com a alternativa local, saludable i sostenible per a la producció de proteïna vegetal. El projecte té com a objectiu crear una cadena de valor agroalimentària que integri la producció, transformació i distribució d’aliments vegetals a partir d’aquest cultiu.

Assajos a camp amb 12 varietats i parcel·les demostratives

Les faves han estat seleccionades com a cultiu estratègic per les seves propietats nutricionals i ambientals: contenen entre un 20 i un 30 % de proteïna amb un perfil ric en lisina, tenen la capacitat de fixar nitrogen atmosfèric, fet que millora la salut del sòl i redueix la necessitat d’adobs químics, i tenen una petjada de carboni inferior a la d’altres cultius d’hivern. A més, afavoreixen la diversificació de les explotacions cerealistes, augmentant la resiliència del sector.

El projecte ja ha posat en marxa diversos assajos experimentals amb 12 varietats comercials de faves en tres localitzacions: La Tallada d’Empordà (Baix Empordà), Fornells de la Selva (Gironès) i Sucs (Segrià). A més, s’han establert sis parcel·les demostratives a les comarques de Girona i Lleida amb una superfície total de 12,1 hectàrees.

Els objectius d’aquests treballs són avaluar l’adaptabilitat i el rendiment agronòmic de diferents varietats en condicions agroclimàtiques diverses, així com optimitzar les pràctiques agrícoles, com ara la densitat i la data de sembra, per millorar-ne l’eficiència i la sostenibilitat.

Un equip multidisciplinari amb presència de tota la cadena de valor

El projecte està liderat per Nactiva i compta amb la participació de diversos agents clau al llarg de tota la cadena de valor agroalimentària. L’IRTA s’encarrega dels assajos de camp i del desenvolupament de metodologies per al processament de proteïna vegetal. Actel coordina la producció agrícola, mentre que Semillas Fitó aporta varietats comercials i experimentals adaptades a l’entorn agroclimàtic català. Ametller Origen i Flax & Kale identifiquen oportunitats de mercat i adapten els productes a les necessitats dels consumidors, i Akis International facilita la transferència dels resultats del projecte al sector.

Cap a una proteïna vegetal de quilòmetre zero

FAVAPROT neix com a resposta a la dependència d’importacions de proteïna vegetal, com la soja, i a la creixent demanda d’aliments basats en proteïna vegetal, especialment entre el públic vegetarià, vegà i flexitarià.

Les faves, pel seu valor nutricional i organolèptic, es presenten com una alternativa nutritiva, de proximitat i d’alt valor afegit per fer front als reptes de la transició cap a sistemes alimentaris més sostenibles.

Al llarg del 2025, el projecte continuarà amb l’avaluació dels cultius, la millora de les pràctiques agrícoles i el desenvolupament de tècniques d’extracció de proteïna vegetal a escala pilot.

Actuació del Pla estratègic de la PAC 2023-2027 cofinançada per:

Ministerio Agricultrua

PUBLICAT EL

14/04/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.