L’IRTA impulsa a Lleida un simposi internacional sobre agrobiodiversitat

COMPARTEIX

El simposi reuneix a Lleida més de seixanta experts internacionals per analitzar el paper de la biodiversitat agrícola en la transformació dels sistemes alimentaris

El segon simposi internacional “Agrobiodiversity along the Value Chain” ha donat aquest matí el seu tret de sortida a Lleida. En aquesta trobada, que reuneix durant tres dies més de seixanta científics i professionals de quinze països, s'analitzarà com la biodiversitat agrícola pot contribuir a transformar els sistemes alimentaris en clau de sostenibilitat, resiliència i diversificació.

El simposi se celebra a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida i està coorganitzat per l’IRTA a través dels seus programes Conreus extensius sostenibles, liderat per Marta da Silva Lopes, i Qualitat i tecnologia alimentàries, liderat per Sara Bové. L’esdeveniment s’emmarca en dos grans projectes finançats per la Unió Europea: CROPDIVA i LEGENDARY, tots dos coordinats pel professor Geert Haesaert (Universitat de Gant).

Durant tres dies, es compartiran coneixements científics i casos d’estudi al voltant de temàtiques com la genòmica agroecològica, els serveis ecosistèmics, la diversitat genètica, els sistemes d’intercultiu, la tecnologia d’aliments i pinsos, i les estratègies per integrar l’agrobiodiversitat en les cadenes de valor agroalimentàries.

Una de les línies destacades del simposi són els "orphan crops" —espècies agrícoles poc estudiades o infrautilitzades, sovint lleguminoses— que tenen un gran potencial per desenvolupar productes alimentaris més nutritius, sostenibles i resistents als efectes del canvi climàtic. Aquests cultius poden contribuir de manera significativa a diversificar la producció agrària i reforçar la seguretat alimentària.

L’acte d’obertura, celebrat aquest matí, ha comptat amb la participació del director científic de l’IRTA, Jordi Garcia Mas, i del professor Geert Haesaert, que han posat en valor la importància creixent de l’agrobiodiversitat com a resposta als reptes del model agrícola intensiu actual i com a element clau per avançar cap a una agricultura més sostenible i resilient al llarg de tota la cadena de valor.

Amb aquest simposi, l’IRTA reafirma el seu compromís amb la recerca en agrobiodiversitat i la seva aplicació pràctica per avançar cap a una agricultura i una alimentació més sostenibles.

PUBLICAT EL

20/05/2025

Personal relacionat

  • Bover Cid, Sara

    Cap dels programes Qualitat i tecnologia alimentàries i Funcionalitat i seguretat alimentàries / Microbiologia predictiva i avaluació del risc / Coord. de l'Àrea d'Indústries Alimentàries

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.