El segon simposi internacional “Agrobiodiversity along the Value Chain” ha donat aquest matí el seu tret de sortida a Lleida. En aquesta trobada, que reuneix durant tres dies més de seixanta científics i professionals de quinze països, s'analitzarà com la biodiversitat agrícola pot contribuir a transformar els sistemes alimentaris en clau de sostenibilitat, resiliència i diversificació.
El simposi se celebra a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida i està coorganitzat per l’IRTA a través dels seus programes Conreus extensius sostenibles, liderat per Marta da Silva Lopes, i Qualitat i tecnologia alimentàries, liderat per Sara Bové. L’esdeveniment s’emmarca en dos grans projectes finançats per la Unió Europea: CROPDIVA i LEGENDARY, tots dos coordinats pel professor Geert Haesaert (Universitat de Gant).
Durant tres dies, es compartiran coneixements científics i casos d’estudi al voltant de temàtiques com la genòmica agroecològica, els serveis ecosistèmics, la diversitat genètica, els sistemes d’intercultiu, la tecnologia d’aliments i pinsos, i les estratègies per integrar l’agrobiodiversitat en les cadenes de valor agroalimentàries.
Una de les línies destacades del simposi són els "orphan crops" —espècies agrícoles poc estudiades o infrautilitzades, sovint lleguminoses— que tenen un gran potencial per desenvolupar productes alimentaris més nutritius, sostenibles i resistents als efectes del canvi climàtic. Aquests cultius poden contribuir de manera significativa a diversificar la producció agrària i reforçar la seguretat alimentària.
L’acte d’obertura, celebrat aquest matí, ha comptat amb la participació del director científic de l’IRTA, Jordi Garcia Mas, i del professor Geert Haesaert, que han posat en valor la importància creixent de l’agrobiodiversitat com a resposta als reptes del model agrícola intensiu actual i com a element clau per avançar cap a una agricultura més sostenible i resilient al llarg de tota la cadena de valor.
Amb aquest simposi, l’IRTA reafirma el seu compromís amb la recerca en agrobiodiversitat i la seva aplicació pràctica per avançar cap a una agricultura i una alimentació més sostenibles.
Director Científic de l'IRTA / Investigador en Genòmica d'hortícoles
Cap dels programes Qualitat i tecnologia alimentàries i Funcionalitat i seguretat alimentàries / Microbiologia predictiva i avaluació del risc / Coord. de l'Àrea d'Indústries Alimentàries