L’IRTA debatrà sobre els reptes i problemes en la exportació a la II Jornada de postcollita de cítrics

La trobada comptarà amb la participació de l’expert en cítrics de Califòrnia Dr. Joseph Smilanick El Servei Tècnic de Postcollita presentarà els resultats de la verificació in situ dels tractaments per optimitzar-ne l’eficàcia   La jornada tècnica que se celebrarà el proper dimarts 27 de juny a Alcanar (Lleida) tindrà una taula rodona amb experts del sector en la que debatran sobre els reptes i les principals problemàtiques que es troben les empreses en el moment d’exportar a mercats llunyans. D’una banda, la distància amb aquests destins, que implica transports de més de 35 dies per anar a mercats com Xina, per exemple, i on la qualitat de la fruita se’n veu ressentida (podridures, qualitat organolèptica del fruit, etc.); així com les exigències dels protocols de fred, que entren en conflicte amb la naturalesa intrínseca dels cítrics, apareixent en determinades varietats els danys per fred (escaldat, picat, etc.) quan el període de transport a baixa temperatura és elevat. A més, en aquesta jornada tindrem el privilegi de comptar amb la presència del Dr. Joseph Smilanick, que va ser durant molts anys investigador del USDA i ara és assessor referent en el sector de la postcollita de cítrics a Califòrnia. Ell ens presentarà dues ponències:
  1. Principis d’higiene i desinfecció en centrals citrícoles: donarà una panoràmica de la citricultura en aquella zona i de les estratègies que s’estan duent a terme per minimitzar les pèrdues per podridures a postcollita. Concretament, se centrarà en la importància d’utilitzar desinfectants a les empreses citrícoles per tal de minimitzar la pressió d’inòcul a postcollita i, per tant, el risc d’infecció de la fruita en aquesta etapa del procés. Així mateix, ens explicarà els darrers estudis realitzats en l’ús de desinfectants aplicats a camp, previs a la recol·lecció (com l’àcid peracètic) que han reduït la incidència de podrits durant la conservació/comercialització de la fruita. No obstant, cal tenir en compte altres factors que poden limitar el seu ús, com l’aparició de taques a la pell en determinades varietats sensibles.
  2. Estratègies en postcollita actuals pel control de podrits a Califòrnia: explicarà les pautes de maneig per aquella fruita que no pot rebre un tractament fungicida immediatament després de la collita, per saber com i fins quan de temps podem conservar-la per a que el tractament postcollita segueixi essent efectiu.
D’altra banda, la Dra Pilar Plaza, del Servei Tècnic Postcollita de l’IRTA, presentarà resultats en relació a la importància de verificar in situ els tractaments postcollita per al control de podridures per tal d’optimitzar-ne la seva eficàcia. Habitualment els diferents productes fungicides de què disposen les empreses s’avaluen en condicions de laboratori, que solen ser condicions de tractament ideals (recobriment total del fruit, solució fungicida neta, etc.). Però la realitat és que cada empresa té unes condicions d’aplicació molt particulars i úniques, com el disseny dels equips d’aplicació (drénxer, mòduls de pulverització a la línia, enceradora, etc.), els paràmetres de tractament (temps, temperatura, pH), etc. Tot això farà que una mateixa estratègia postcollita en quant a productes i dosi pugui ser molt efectiva en una empresa, i totalment ineficient en una altra. Per aquest motiu, és imprescindible que cada empresa conegui l’eficàcia real que s’aconsegueix en les seves característiques particulars. Aquesta és la segona edició de la Jornada de postcollita en cítrics, i és un exemple més del compromís de l’IRTA amb el sector citrícola, que ve a complementar l’activitat investigadora i d’assessoria que realitza a través del seu programa i del Servei Tècnic Postcollita.

PUBLICAT EL

23/06/2017

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.