L’IRTA crea el primer visor en obert de Catalunya que prediu les necessitats d’aigua de cada cultiu

COMPARTEIX

En el marc del projecte demostratiu COMREG4ET, aquesta plataforma respon a les necessitats de modernització dels regants

L’eina s’ha desenvolupat inicialment per a les comunitats de regants del territori lleidatà

Combina dades de satèl·lits amb intel·ligència artificial i permet monitorar l’aigua que consumeixen els cultius pràcticament en temps real, a més de fer prediccions de demandes d’aigua fins a finals de la campanya de reg

Atenent a les necessitats dels regants privats i de les comunitats de regants del territori lleidatà, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha desenvolupat els darrers dos anys una plataforma en línia que fa un seguiment de l’aigua que usen els cultius i en prediu les necessitats de consum. Es tracta del portal WebGIS, que s’ha creat en el marc del projecte demostratiu COMREG4ET, i que ara, vista la seva utilitat, es pretén estendre per a totes les zones de regadiu de Catalunya.

En concret, el WebGIS mostra  mapes dels cultius del territori lleidatà; mapes setmanals de l’evapotranspiració d’aquests cultius, és a dir, del seu consum d’aigua; estadístiques de l’acumulació de consum, i prediccions de demandes d’aigua anuals en diferents escenaris meteorològics. “També permet estimar l’estat hídric dels cultius gairebé en temps real, amb una freqüència diària i una resolució de 20 metres”, explica Joaquim Bellvert Rios, responsable del projecte i investigador de l’IRTA Fruitcentre de Lleida.

Tot plegat és possible perquè la plataforma combina, d’una banda, dades del satèl·lit Sentinel 2 amb intel·ligència artificial per classificar els cultius, i de l’altra, dades conjuntes dels satèl·lits Sentinel 2, Sentinel 3 i d’estacions meteorològiques amb models matemàtics de balanços d’energia per determinar el consum d’aigua i l’estat hídric dels cultius.  

Abans, a Catalunya no hi havia possibilitat de conèixer aquestes dades. Hem creat una eina molt potent i innovadora que fa possible gestionar l’aigua molt millor, tant per als gestors de les comunitats de regants, per adaptar els subministraments d’aigua a les demandes dels cultius, com per als regants, per conèixer l’estat hídric dels seus cultius i prendre les decisions de reg més adients. De fet, el projecte ha coincidit amb la sequera i s’ha utilitzat, per exemple, per saber si l’aigua que hi havia als embassaments era suficient o no per cobrir les demandes dels cultius i quin impacte hi ha hagut en les produccions finals ”, revela l’investigador.

De vuit comunitats de regants a tot el territori català

COMREG4ET s’ha centrat en les següents vuit comunitats de regants del pla de Lleida: Garrigues Sud, Algerri-Balaguer, Canal Aragó i Catalunya, Canal de Pinyana, Canals d’urgell, Carrassumada, Segarra-Garrigues i Segrià Sud. Cadascuna té diferents dotacions d’aigua i sistemes de reg en funció del seu grau de modernització. Les dades que de moment mostra el projecte als mapes del WebGIS arriben fins a finals de 2023, però se’n disposa de totalment actualitzades.

En un context de canvi climàtic, les comunitats de regants juguen un rol molt important a l’hora de gestionar i garantir la disponibilitat de l’aigua. Necessiten modernitzar-se i amb aquest projecte els hem mostrat la potencialitat de la plataforma WebGIS com a eina de gestió de l’aigua, per mantenir un equilibri entre els subministraments i les demandes”, subratlla Bellvert.

De fet, tal com explica el responsable de COMREG4ET, les comunitats de regants implicades en el projecte demanen adaptar encara més l’eina al seu dia a dia. I també s’està desenvolupant per a la resta de Catalunya. “Voldríem que aquesta eina fos d’accés obert públic i que, a través de l’oficina del regant, s’hi fessin recomanacions de reg i es pogués seguir l’evolució de l’estat hídric i de les necessitats hídriques de cada parcel·la de Catalunya”, conclou.

L’equip del programa d’Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura de l’IRTA és en camí d’aconseguir el finançament perquè tot plegat sigui una realitat al més aviat possible.

Per a més informació sobre el projecte, consulteu aquest enllaç de RuralCat o la pàgina web de COMREG4ET.

Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

PUBLICAT EL

14/06/2024

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.