La XXIII Jornada Tècnica de Postcollita de l’IRTA posa el focus en la predicció com a clau per a una gestió eficient i sostenible

COMPARTEIX

El sector de la postcollita de fruita va tornar a trobar-se ahir a la XXIII Jornada Tècnica de Postcollita de l’IRTA, celebrada al Fruitcentre de Lleida, amb una participació que va superar les 125 persones. La jornada, considerada una cita de referència per al sector, va posar enguany el focus en la predicció com a eina clau per fer front als reptes actuals i futurs, i avançar cap a una gestió més eficient, sostenible i orientada a la qualitat.

En un context en què el canvi climàtic, la demanda de sostenibilitat i l’optimització dels recursos marquen l’agenda del sector agroalimentari, la capacitat d’anticipar-se als problemes ja no és només un avantatge competitiu, sinó una necessitat. La jornada va servir per compartir coneixement sobre com l’ús de tecnologies com la modelització, la sensorització, la intel·ligència artificial o l’anàlisi de dades permeten preveure el comportament de la fruita durant la conservació, detectar patologies o fisiopaties abans que siguin visibles i prendre decisions més informades.

“El que volem és conservar la nostra fruita durant el major temps possible i en molts casos en condicions d’atmosfera controlada que no ens deixen accés directe a revisar-la. Si a això hi afegim l’objectiu de fer-ho de forma eficient i sostenible, anticipar-nos i preveure és fonamental”, va explicar Neus Teixidó, directora del programa de Postcollita de l’IRTA.

A més, afegeix: “Enguany ens hem centrat en la predicció, abordant temes com la qualitat final de la fruita, els efectes del canvi climàtic sobre els fruiters i sobre la seva conservabilitat, la predicció de defectes i podridures, o el control microbiològic de l’aigua al llarg del temps”.

La jornada del matí va comptar amb ponències de personal investigador de l’IRTA i d’empreses del sector, que van abordar l’ús de models predictius en la postcollita, la simulació d’escenaris de canvi climàtic, tecnologies de traçabilitat digital, solucions sense residus per a fruita de pinyol i llavor, sistemes de detecció de patògens mitjançant compostos volàtils, cambres sensoritzades i sistemes per controlar la qualitat de l’aigua.

També es van presentar solucions comercials innovadores com la tecnologia intel·ligent de Rypen, el sistema de predicció de qualitat Optiflux, o tecnologies de control no destructiu desenvolupades per l’IVIA. Aquest ampli ventall d’eines i enfocaments va demostrar com la innovació pot ajudar a transformar la gestió de la postcollita i a adaptar-la a les noves demandes del mercat i de la societat.

A la tarda, la jornada va continuar amb una sessió pràctica de demostració d’equips comercials, que va permetre als assistents veure en funcionament tecnologies per a la detecció de defectes i graus Brix, la mesura de calibre i color, la determinació del moment òptim de collita o la desinfecció automatitzada d’aigües amb àcid peracètic. Aquesta part de la jornada va tenir un format molt dinàmic i interactiu, molt ben valorat pels participants.

“És una jornada molt esperada pel sector, un espai on es comparteixen coneixements, es toquen les tecnologies i sorgeixen idees. El nivell de les ponències ha estat altíssim i la participació, molt elevada. Estem molt orgulloses que cada any la jornada creixi i es consolidi com un referent”, va afegir Teixidó.

Per a Elena Costa, cap del Servei Tècnic de Postcollita de l’IRTA, la jornada és també un gran aparador del treball que es fa des del centre: “És una oportunitat per mostrar les línies en què estem treballant i que estan molt alineades amb el que el sector necessita. Les ponències són molt pràctiques i adaptades, i la tarda permet interacció i networking. Rebem molt bon feedback sobre la feina feta en digitalització i sobre la proximitat de les solucions que oferim”.

Amb la sala plena i una valoració molt positiva per part dels assistents, la jornada ha reforçat el seu paper com a espai de transferència de coneixement i connexió entre recerca, empresa i producció. Des de l’IRTA refermem així el nostre compromís amb la innovació i la sostenibilitat en la postcollita de fruita, i amb l’acompanyament al sector en la incorporació d’eines tecnològiques útils, aplicables i de futur.

PUBLICAT EL

09/05/2025

PROGRAMES

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.