La Taula d’Innovació de boví d’engreix estudia com reduir l’impacte ambiental provocat per l’excreció de nitrogen dels vedells

COMPARTEIX

El 2024 es va celebrar el desè aniversari de la creació de la Taula d’Innovació de boví d’engreix, una iniciativa coordinada per l’IRTA amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Durant aquesta dècada, la Taula s’ha consolidat com un espai de col·laboració estratègica on s’identifiquen els grans reptes del sector ramader i es promouen solucions aplicades per fer front als nous escenaris productius, ambientals i socials.

Formada per empreses i entitats de referència del sector —com Bon Àrea, Grup Viñas, Fricafor, Asoprovac Catalunya, ANAFRIC, entre moltes altres—, la Taula d’Innovació permet compartir coneixement, definir línies d’acció i posar en marxa projectes conjunts amb una clara vocació transformadora. L’objectiu és comú: avançar cap a una producció de boví d’engreix més eficient, sostenible i competitiva.

Un exemple destacat d’aquest model de treball col·laboratiu és el projecte COMPROMISBEEF, iniciat el 2022, que dona visibilitat als avenços en benestar animal, qualitat de la carn i sostenibilitat ambiental. A través d’activitats demostratives, el projecte mostra bones pràctiques ramaderes i contribueix a una imatge més transparent i responsable del sector.

Estratègies per reduir l’impacte ambiental

Una de les activitats més rellevants dutes a terme en el marc de la Taula és l’activitat demostrativa “Estratègies per reduir l’excreció de nitrogen en vedells d’engreix”, centrada en minimitzar l’impacte ambiental derivat de la producció ramadera intensiva.

El nitrogen és un element clau en l’alimentació animal, però quan s’excreta en excés, pot esdevenir un contaminant. La seva forma gasosa, com l’amoníac o l’òxid nitrós, contribueix a la contaminació de l’aire i a l’escalfament global. També pot provocar la degradació dels ecosistemes aquàtics per acumulació excessiva de nutrients.

Per això, el projecte ha analitzat diverses estratègies nutricionals per reduir l’excreció de nitrogen sense comprometre el creixement dels animals. En concret, s’ha reduït la proteïna bruta en la dieta dels vedells mitjançant l’ajust dels pinsos i la substitució d’ingredients com la soja o la urea per subproductes de cereals i oleaginoses.

Aquest ajust alimentari ha permès disminuir l’excreció de nitrogen entre un 10% i un 20%, alhora que s’han avaluat aspectes com la fermentació ruminal, el consum d’aliment, el guany de pes i la qualitat de la carn. Les proves s’han realitzat tant en condicions controlades com en explotacions comercials, cosa que reforça l’aplicabilitat dels resultats.

Producció més eficient i alineada amb la sostenibilitat

Aquestes accions reforcen el compromís del sector amb la sostenibilitat ambiental i l’eficiència productiva. A més d’ajudar a reduir les emissions contaminants, la disminució del contingut de proteïna en els pinsos suposa també un estalvi econòmic, ja que permet optimitzar els recursos i millorar la rendibilitat de les explotacions.

Al cap de deu anys, la Taula d’Innovació de boví d’engreix es manté com una eina clau per avançar cap a una ramaderia cada cop més alineada amb les exigències socials, ambientals i del mercat.

---

Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

PUBLICAT EL

09/07/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail