Aquest matí s’ha celebrat a Calaf la jornada “RECOMEX, Resultats d’assaigs i innovacions en cultius extensius d’hivern” on s’han presentat les principals problemàtiques i resultats de la recerca de campanya anterior i les innovacions en els cultius extensius d’hivern. Aquesta jornada de referència, organitzada anualment per l’IRTA, forma part del Pla anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Agricultura i compta amb la col·laboració d’empreses i organitzacions del sector.
Durant la presentació, el conductor de la jornada, Joan Serra, ha destacat la importància de la col·laboració entre el sector públic i el privat per a fer possible la innovació. La jornada té com a objectiu fer arribar als productors la informació necessària en el moment en que s’han de prendre decisions per a la següent campanya. Els continguts s’han presentat en quatre blocs: material vegetal, fertilització, desherbatge i protecció fitosanitària. A banda de presentar els resultats de la recerca i la innovació, s’ha destacat la disminució del pes específic en cereals d’hivern, i algunes de les causes que ho poden haver provocat, com ara i les plagues i malalties que han tingut més incidència durant aquesta campanya.
L’edició d’enguany ha comptat amb la intervenció de la tècnica de l’Institut Vegetal Arvalis, Clémence Aliaga, que ha explicat les problemàtiques i innovacions amb que s’està treballant a França, com ara les possibilitats que ofereix la teledetecció.
Aquesta jornada va iniciar-se l’any 2009 a les comarques gironines, però al 2014 es va traslladar a la Segarra, la zona cerealícola més gran de Catalunya. Des d’aleshores, la participació ha anat augmentant al llarg dels anys fins al punt d’assolir els 400 assistents a l’edició de 2018.
La jornada RECOMEX és un acte interactiu on es combinen vídeos amb testimonis d’agricultors i tècnics i exposicions presencials i es fomenta la participació del públic a través d’enquestes online en directe. La documentació de la jornada es pot descarregar aquí, i el vídeo amb totes les presentacions es pot veure al canal de YouTube de l’IRTA.