Salamanca es va convertir la nit del divendres 7 de juny en el centre neuràlgic del porcí ibèric. Més de 400 professionals d'aquest sector es van desplaçar fins a la ciutat castellanolleonesa per acudir a la gala de la III edició dels prestigiosos premis Porc d'Or Ibèric. Uns guardons organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb el recolçament de Zoetis, per reconèixer el treball i esforç dels ramaders de porcí ibèric. Els premis també han comptat amb el suport d'ASICI i, a nivell local, de la Junta de Castella i Lleó i l'Ajuntament de Salamanca.
Trenta granges de tres comunitats autònomes i set províncies s'han disputat, mitjançant seixanta nominacions, els 31 guardons que valoren la professionalitat del sector ibèric espanyol.
La gran protagonista de la nit va ser la granja val·lisoletana Jesús González Sahagún, de l'empresa Agrocesa - Grup Vall Companys, situada a Villagarcía de Campos, que va rebre el màxim guardó, el Porc d'Or Ibèric especial amb Diamant.
Els aspectes de "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient" van ser destacats amb el premi especial Porc d'Or Ibèric especial del MAPA, que ha anat a parar a Badajoz a la granja Ibéricos Los Baldíos, d’Ingafood, a Alburquerque.
La innovació en el sector també va ocupar un lloc important a la gala, mitjançant el premi Porc d'Or Ibèric especial Zoetis a la Innovació, atorgat a Granja La Barrosa, de l'empresa Icpor, d’Arquillinos, Zamora.
Finalment, amb 19,65 garrins deslletats per truja productiva i any, la granja Dehesa Solobreña, de l'empresa de mateix nom, localitzada a Fregenal de la Serra, Badajoz, va aconseguir el Porc d'Or Ibèric especial a la Màxima Productivitat Numèrica.
A més dels quatre premis especials, altres 27 estatuetes d'or, plata i bronze van ser lliurades en funció dels criteris tècnics de Nascuts Vius (NV), Taxa de Parts (TP) i Longevitat (LDCB), de les quals 17 han anat a parar a deu granges de Castella i Lleó, i deu a set granges d'Extremadura.
La província de Valladolid ha sumat 11 guardons (quatre ors, tres plates i 4 bronzes) per a cinc granges; tres granges de Segòvia han acumulat quatre premis (un or i tres plates); i dues granges de Salamanca, seu dels premis en aquesta edició, han rebut un or i un bronze, respectivament. Pel que fa a Extremadura, 6 granges de Badajoz han obtingut nou premis (tres ors, tres plates i tres bronzes) i una granja de Càceres ha rebut una estatueta de bronze.
La gala de lliurament de la III edició dels premis Porc d'Or Ibèric ha comptat amb la presència de nombroses autoritats i personalitats lligades al sector porcí en general, i ibèric en particular.
Entre els assistents es trobaven: el conseller d'Agricultura i Ramaderia de la Junta de Castella i Lleó, Juan Carlos Suárez-Quiñones; el viceconseller d'Agricultura i Ramaderia de la Junta de Castella i Lleó, Jorge Llorente; l'alcalde de la ciutat de Salamanca, Carlos García; la directora general de Produccions i Mercats del MAPA, Esperanza Orellana; el director general d'Agricultura i Ramaderia de la Junta d'Extremadura, Antonio Cabezas; el president de l'Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI), Antonio Prieto; el president de la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), Manuel García; la directora de Relacions Institucionals de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Rosa Cubel; i el director de la Unitat de Porcí, Avicultura, Biodevices i Automatització de Zoetis Espanya, empresa co-organitzadora dels premis, Pedro Martín.
Podeu veure el vídeo de la gala a continuació:
Els premis Porc d'Or Ibèric es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol Ibèric (BDporc-i), atenent als criteris de Nascuts Vius (NV), nombre mitjà de garrins nascuts vius per ventrada; Taxa de Parts (TP), del total de cobriments corresponents a cicles finalitzats en el període analitzat, el percentatge d'elles que ha donat lloc a part (un excel·lent indicador del maneig reproductiu i productiu de la granja); i Longevitat o Garrins Deslletats per Truja de Baixa (LDCB), quantitat total de garrins que una truja ha deslletat al llarg de tota la seva vida productiva (un dels principals indicadors de l'eficiència productiva d'una granja de reproductores). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges a la granja: 1ª categoria de 10-375 reproductores ibèriques, 2a de 376 a 900 reproductores ibèriques, i 3a més de 901 reproductores ibèriques.
D'aquesta manera, sis granges són nominades en cada criteri tècnic i categoria, i s'atorga una estatueta d'or, plata i bronze (per al primer, segon i tercer classificat, respectivament) per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i LDCB ), en cada categoria (1a, 2a i 3a). El que resulta en un total de 54 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d'Or Ibèric.
A aquests 27 guardons cal afegir quatre premis especials: premi Porc d'Or Ibèric especial amb Diamant, per a la granja que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d'Or Ibèric especial del MAPA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient"; el premi Porc d'Or Ibèric a la Màxima Productivitat Numèrica; i, per primera vegada, el premi Porc d'Or Ibèric especial Zoetis a la Innovació.
La deliberació dels premis és duta a terme per un jurat compost per persones de reconegut prestigi en el sector i el lliurament de premis és pública i s'efectua en el curs d'un acte públic, mitjançant una gala institucional convocada per a tal fi, que aquest any ha tingut lloc a Salamanca el dia 7 de juny.