Avui, 22 de maig, l’IRTA ha celebrat una jornada dedicada a la Ciència Oberta, adreçada a tot el seu personal investigador, amb l’objectiu de reflexionar sobre com avançar cap a una recerca més transparent i col·laborativa.
Amb el títol “Ciència Oberta en acció: desafiaments i oportunitats en la recerca”, la jornada ha comptat amb una quinzena d’intervencions que han combinat visions estratègiques, models de publicació i experiències pràctiques impulsades des de dins i fora de l’Institut.
La benvinguda ha anat a càrrec de Jordi Garcia, director científic de l’IRTA, que ha destacat la importància de posar en pràctica els principis de la Ciència Oberta per augmentar l’impacte i la qualitat de la recerca que es fa des de l’IRTA.
Entre les ponències principals, Ignasi Labastida, delegat del rector per a revistes científiques i ciència oberta de la Universitat de Barcelona, ha introduït els pilars fonamentals de la Ciència Oberta, mentre que Rafael Muñoz-Tamayo, investigador al equip MoSAR (INRAE) i fundador del PCI Animal Science, ha presentat Peer Community In, un model alternatiu i gratuït de publicació científica amb revisió oberta per parells.
També han intervingut representants d’infraestructures clau per a la recerca, com Nadia Tonello, cap de Gestió de Dades al Barcelona Supercomputing Center (BSC); i Gareth O’Neill, consultor principal en Ciència Oberta a Technopolis Group Bèlgica i coordinador científic del projecte OPUS (Horizon Europe), que ha abordat com incentivar i reconèixer la recerca oberta a nivell europeu.
La jornada ha inclòs cinc experiències d’implementació real de Ciència Oberta a projectes de l’IRTA i entitats col·laboradores: des del desenvolupament de bessons digitals fins a la ciència ciutadana i la publicació oberta de dades.
Professionals com Margarita Fernández, investigadora del programa d’Aigües marines i continentals; Antonio Velarde, cap del programa de Benestar Animal; Maria Font, investigadora del programa de Qualitat i Tecnologia Alimentària; o Jordi Gené, investigador el programa d’Ús eficient de l’aigua en agricultura; han compartit com integren la Ciència Oberta en les seves línies de recerca.
La jornada ha comptat amb espais que han facilitat l’intercanvi d’idees entre els participants. Durant la ronda final de precs i preguntes, s’ha obert un espai de debat obert amb totes les persones ponents, que ha permès compartir dubtes i reflexions entorn de les oportunitats i barreres que implica obrir la recerca.
Amb aquesta trobada, l’IRTA reforça el seu compromís amb els valors de la Ciència Oberta i dona un pas més per incorporar-los de manera progressiva i transversal a tota la seva activitat científica.