La 1a Jornada de Fruita Dolça del HUB de Sanitat Vegetal reuneix més de 180 professionals per afrontar els reptes en sanitat vegetal

COMPARTEIX

Mollerussa va acollir ahir la 1a Jornada de Fruita Dolça del HUB de Sanitat Vegetal, un esdeveniment que va reunir més de 180 professionals del sector per abordar els principals reptes en sanitat vegetal en fruita de pinyol i fruita de llavor a Catalunya. L'èxit de participació i la qualitat dels continguts presentats han consolidat aquesta jornada com un referent per a futurs esdeveniments del sector.

El HUB de Sanitat Vegetal, impulsat conjuntament per l'IRTA i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, té com a objectiu coordinar i potenciar la recerca i les noves estratègies en sanitat vegetal. Durant la jornada es van exposar els principals reptes fitosanitaris identificats pels assessors en GIP de Fruita Dolça mitjançant una enquesta. Entre els aspectes destacats, es va posar el focus en la gestió de plagues i malalties com la mosca de la fruita, Monilinia spp., psil·la de la perera i tigre de la perera, entre d'altres. La creació de grups de treball específics per a cada problema busca trobar solucions innovadores i eficients per millorar la resposta actual.

La jornada es va iniciar amb la benvinguda institucional a càrrec de Josep Usall, director general de l'IRTA; Neus Ferrete, subdirectora general d'Agricultura del DARPA, i Neus Teixidó, coordinadora del HUB de Sanitat Vegetal. En les intervencions es va posar en valor la importància de la col·laboració entre investigadors, productors i assessors per afrontar els reptes en sanitat vegetal, així com el paper del HUB com a plataforma per coordinar i impulsar noves estratègies per a la protecció dels cultius.

La jornada va comptar amb la participació de productors, assessors, empreses de serveis, investigadors i professionals del sector. Neus Teixidó, coordinadora del HUB de Sanitat Vegetal, va destacar la importància d'aquesta trobada com a punt de partida per a una gestió més coordinada i efectiva en sanitat vegetal.

Entre les ponències destacades, es van presentar estudis sobre control biològic de Drosophila suzukii en cirerer, la resistència de Monilinia spp. a fungicides, i estratègies sostenibles per a la gestió de plagues i malalties fúngiques en fruita de llavor. A més, es va donar a conèixer el grup operatiu ESTEMPERA, que treballa en noves estratègies per al control de patògens en perera.

Segons Neus Teixidó, la jornada pretenia transmetre dos missatges clau: d'una banda, la necessitat de treballar conjuntament per afrontar els reptes actuals i futurs en sanitat vegetal; i de l'altra, la importància de la transferència de coneixement cap al sector. "Això només és el principi. Esperem que aquesta sigui la primera de moltes jornades de qualitat per al sector de la fruita dolça", afirma.

Amb aquesta jornada, el HUB de Sanitat Vegetal reafirma el seu compromís de coordinar l'activitat en sanitat vegetal a Catalunya, i es preveu que anualment es realitzi una trobada per a cada conreu, amb l'objectiu de garantir una producció agrícola més sostenible i eficient.

PUBLICAT EL

03/04/2025

PROGRAMES

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.