IRTA Fruitcentre obre les portes per a la Nit Europea de la Recerca
COMPARTEIX
El 19 de setembre, l’IRTA Fruitcentre, a Lleida obrirà les seves portes en el marc de la Nit Europea de la Recerca, una iniciativa que se celebra simultàniament a centenars de ciutats d’Europa amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer la feina de les persones que s’hi dediquen.
Durant la tarda de divendres, IRTA Fruitcentre oferirà una visita guiada i activitats perquè famílies i infants puguin experimentar la ciència de prop i descobrir com la recerca agroalimentària ajuda a produir aliments més sans, sostenibles i innovadors.
El programa d’aquesta nova edició inclou activitats diverses: descobrir com es fa el pa i què passa a la fruita quan es cull de l’arbre, aprendre com es fan cultius in vitro de plantes o experimentar amb tècniques com la fermentació, l’esferificació i la impressió 3D d’aliments en un taller de cuina científica. Per als més petits, hi haurà també la lectura dinamitzada i experimental sobre conte “La Rita i el millor pa del món”.
Com a novetat, els infants rebran el Carnet de l’investigador/a júnior, amb el qual podran segellar les activitats realitzades i convertir la visita en una petita missió científica.
Aquesta iniciativa és possible a la col·laboració entre l’IRTA, la Universitat de Lleida (UdL), l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, amb el propòsit d’apropar la recerca al territori mostrant-la com una experiència propera, divertida i transformadora.
Visita guiada al Fruitcentre Descobreix els espais de recerca i innovació del centre de la mà de Jordi Safont. Horaris: 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 30 persones
Taller 1: “La Rita i el millor pa del món” Una lectura dinamitzada i experimental per entendre la importància del sòl, la biodiversitat i els cicles naturals en la producció d’aliments. A càrrec de la Dra. Georgina Alins Horaris: 17:30 h · 18 h · 18:30 h · 19 h · 19:30 h · 20 h (25 min) – Aforament: 15 persones
Taller 2: Què és i per què cultivem plantes in vitro? Viu l’experiència de cultivar plantes dins un laboratori i emporta’t a casa la teva mostra! A càrrec del Dr. Ramon Dolcet Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones
Taller 3: Del gra al pa, sedimentació en acció: per què puja el pa? Experimenta amb farines i llavors, observa el procés de fermentació i fes la teva pròpia germinació. A càrrec de la Dra. Marta da Silva Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones
Taller 4: Què li passa a la fruita un cop collida de l’arbre? Descobreix com continua madurant la fruita, el paper de l’etilè i com la ciència n’estudia el sabor i la qualitat. A càrrec de la Dra. Clara Isabel Mata Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones
Taller 5: La cuina com a laboratori creatiu Aprèn com la ciència i la tecnologia transformen els aliments amb esferificacions, fermentacions i impressió 3D. A càrrec de la Dra. Íngrid Aguiló Horaris: 17:30 h · 18 h · 18:30 h · 19 h · 19:30 h · 20 h (30 min) – Aforament: 15 persones
Taller 6: Què podem fer perquè les plantes creixin més fortes? Experimentar amb la infiltració de l’aigua en diferents sòls, observar la transpiració de les plantes i descobrir com s’utilitzen la teledetecció i les càmeres tèrmiques per estudiar els cultius. A càrrec dels Drs. Víctor Blanco i Jaume Casadesús Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones
Taller 7: Colors visibles i secrets invisibles, la llum i les fruites Descobrir com la llum visible i infraroja revela secrets amagats de la fruita, amb sensors que permeten detectar defectes interns i experiments senzills amb pomes i sensors RGB. A càrrec de Paula Regany i David Caimel Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones