IRTA Fruitcentre obre les portes per a la Nit Europea de la Recerca

COMPARTEIX

El 19 de setembre, l’IRTA Fruitcentre, a Lleida obrirà les seves portes en el marc de la Nit Europea de la Recerca, una iniciativa que se celebra simultàniament a centenars de ciutats d’Europa amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer la feina de les persones que s’hi dediquen.

Durant la tarda de divendres, IRTA Fruitcentre oferirà una visita guiada i activitats perquè famílies i infants puguin experimentar la ciència de prop i descobrir com la recerca agroalimentària ajuda a produir aliments més sans, sostenibles i innovadors.

El programa d’aquesta nova edició inclou activitats diverses: descobrir com es fa el pa i què passa a la fruita quan es cull de l’arbre, aprendre com es fan cultius in vitro de plantes o experimentar amb tècniques com la fermentació, l’esferificació i la impressió 3D d’aliments en un taller de cuina científica. Per als més petits, hi haurà també la lectura dinamitzada i experimental sobre conte “La Rita i el millor pa del món”.

Com a novetat, els infants rebran el Carnet de l’investigador/a júnior, amb el qual podran segellar les activitats realitzades i convertir la visita en una petita missió científica.

Aquesta iniciativa és possible a la col·laboració entre l’IRTA, la Universitat de Lleida (UdL), l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida, amb el propòsit d’apropar la recerca al territori mostrant-la com una experiència propera, divertida i transformadora.

Inscriu-te per assistir a la jornada al següent enllaç i seleccionant “Visita i activitats Fruitcentre IRTA”: https://forms.office.com/e/5WkN1cVjMg?origin=lprLink

Programa d’activitats

  • Visita guiada al Fruitcentre
    Descobreix els espais de recerca i innovació del centre de la mà de Jordi Safont.
    Horaris: 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 30 persones

  • Taller 1: “La Rita i el millor pa del món”
    Una lectura dinamitzada i experimental per entendre la importància del sòl, la biodiversitat i els cicles naturals en la producció d’aliments.
    A càrrec de la Dra. Georgina Alins
    Horaris: 17:30 h · 18 h · 18:30 h · 19 h · 19:30 h · 20 h (25 min) – Aforament: 15 persones

  • Taller 2: Què és i per què cultivem plantes in vitro?
    Viu l’experiència de cultivar plantes dins un laboratori i emporta’t a casa la teva mostra!
    A càrrec del Dr. Ramon Dolcet
    Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones

  • Taller 3: Del gra al pa, sedimentació en acció: per què puja el pa?
    Experimenta amb farines i llavors, observa el procés de fermentació i fes la teva pròpia germinació.
    A càrrec de la Dra. Marta da Silva
    Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones

  • Taller 4: Què li passa a la fruita un cop collida de l’arbre?
    Descobreix com continua madurant la fruita, el paper de l’etilè i com la ciència n’estudia el sabor i la qualitat.
    A càrrec de la Dra. Clara Isabel Mata
    Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones

  • Taller 5: La cuina com a laboratori creatiu
    Aprèn com la ciència i la tecnologia transformen els aliments amb esferificacions, fermentacions i impressió 3D.
    A càrrec de la Dra. Íngrid Aguiló
    Horaris: 17:30 h · 18 h · 18:30 h · 19 h · 19:30 h · 20 h (30 min) – Aforament: 15 persones

  • Taller 6: Què podem fer perquè les plantes creixin més fortes?
    Experimentar amb la infiltració de l’aigua en diferents sòls, observar la transpiració de les plantes i descobrir com s’utilitzen la teledetecció i les càmeres tèrmiques per estudiar els cultius.
    A càrrec dels Drs. Víctor Blanco i Jaume Casadesús
    Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones

  • Taller 7: Colors visibles i secrets invisibles, la llum i les fruites
    Descobrir com la llum visible i infraroja revela secrets amagats de la fruita, amb sensors que permeten detectar defectes interns i experiments senzills amb pomes i sensors RGB.
    A càrrec de Paula Regany i David Caimel
    Horaris: 17:30 h · 18:15 h · 19 h · 19:45 h (45 min) – Aforament: 20 persones

PUBLICAT EL

12/09/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail