Ahir es va celebrar la 1a Jornada del Hub Sanitat Vegetal Horta, un projecte impulsat conjuntament per l’IRTA i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) amb la participació de gairebé 100 persones. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és coordinar i fomentar la recerca i el desenvolupament de noves estratègies per a la sanitat vegetal a Catalunya, especialment en el sector hortícola.
Mitjançant enquestes als assessors de cultius hortícoles, s’han identificat i prioritzat les principals problemàtiques fitosanitàries del sector, fet que ha permès establir diversos grups de treball. Aquests grups, formats per experts, assessors, representants de l’administració i altres agents implicats, treballaran conjuntament per trobar solucions innovadores i ambientalment sostenibles als reptes de la sanitat vegetal.
La jornada va començar amb la benvinguda de Rosa Altisent, directora general d’Agricultura i Ramaderia del DARPA, seguida d’una radiografia de la situació actual de la sanitat vegetal a Catalunya en l’àmbit de l’horta, a càrrec d’Anna Lekunberri, cap del Servei de Sanitat Vegetal del DARPA, i Neus Teixidó, coordinadora del Hub Sanitat Vegetal.
Durant la jornada, diversos investigadors i especialistes van exposar els resultats d’assajos i estudis relacionats amb la gestió sanitària dels cultius hortícoles:
A més, es van presentar estratègies de futur per millorar la gestió sanitària dels cultius hortícoles, incloent-hi:
Finalment, Dolores Fernández-Ortuño, professora de la Universitat de Màlaga, va exposar els reptes del míldiu de les cucurbitàcies i la botritis, dues de les principals amenaces fitosanitàries per als cultius hortícoles.
El Hub Sanitat Vegetal Horta es consolida com un espai de col·laboració entre investigadors, assessors i administració per millorar la gestió sanitària dels cultius hortícoles. Aquesta primera jornada ha permès posar en comú coneixements, experiències i resultats científics que contribuiran a avançar cap a un model més sostenible i eficient en la protecció vegetal.
Amb iniciatives com aquesta, Catalunya es posiciona com un referent en la recerca i innovació en sanitat vegetal, afavorint una producció hortícola més saludable i respectuosa amb el medi ambient.