• Sevilla ha estat la ciutat escollida per acollir la Vª gala dels premis Porc d'Or Ibèric que tindrà lloc el dia 19 de novembre; mentre que la XXVIIIª gala dels premis Porc d'Or de capa blanca tornarà a la seva ciutat predilecta, Lleida, el proper 26 de novembre
• Atès que l'aforament serà limitat d'acord amb l'espai i les condicions sanitàries estipulades en el moment de la celebració, les gales seran també retransmeses en streaming
• Més de 900 granges i 1.100.000 reproductores han estat analitzades a nivell nacional
• Com a novetat, un nou premi especial s'incorpora als guardons per al sector ibèric: el Porc d'Or Ibèric Especial a la producció a l'aire lliure.
Sevilla i Lleida, les ciutats escollides.
La tradicional gala anual de lliurament dels prestigiosos premis Porc d'Or, organitzats per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) amb la col·laboració de les respectives interprofessionals, Interporc i ASICI, i la coorganització de Zoetis, recupera aquest any el seu format presencial.
Els Porc d'Or reuneixen tots els anys a més de 1.000 professionals de sector porcí de capa blanca i més de 450 professionals relacionats amb l'ibèric. Després de la gala virtual de 2020, enguany les gales tornaran a celebrar-se presencialment per a un nombre limitat de persones i combinant tots dos formats.
La ciutat de Sevilla acollirà el dia 19 de novembre la V gala de lliurament dels premis Porc d'Or Ibèric. Mentre que la XXVIIIª gala dels premis Porc d'Or de capa blanca serà a Lleida, el proper 26 de novembre.
Més de 900 granges i 1.100.000 reproductores analitzades.
Els passats 7 i 8 de juliol el jurat dels premis Porc d'Or Ibèric i Porc d'Or de capa blanca, respectivament, es van reunir virtualment per decidir les granges nominades i premiades. Un total de 120 nominacions i 45 premiats per a cada categoria i per a cada criteri, en el cas dels premis de capa blanca; i 54 nominacions i 27 premis en el cas de l'ibèric.
A més, s'atorguen tres premis especials: premi Porc d'Or amb Diamant, premi Porc d'Or del MAPA a "Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient", i el premi Porc d'Or Zoetis a la Innovació. Als que se suma per primera vegada en el cas del ibèric un nou guardó: el premi Porc d'Or Ibèric especial a la producció a l'aire lliure.
Per als premis Porc d’Or s'han analitzat més de 65.000 reproductores de granges porcines ibèriques i 1.000.000 de reproductores de de granges de capa blanca.
Reflex de la gran evolució de el sector porcí.
Els premis Porc d'Or han estat testimoni de la gran evolució que ha experimentat el sector porcí a través de l'eina BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol), gestionada per l'IRTA i que suposa la base sobre la qual es fonamenten aquests guardons.
"Exemple d'això és l'evolució dels principals índexs reproductius que en l'exercici 2020 els ramaders han aconseguit tornar a millorar. 30,31 garrins deslletats per truja i any, i 85,25% de taxa de parts són els resultats mitjans a les granges de porcí de capa blanca, el que representen una millora en 10 anys de 4,79 garrins deslletats i del 5,05 % en la taxa de parts. D'altra banda, la xifra de 17,50 garrins deslletats per truja i any i de 85,30% de taxa de parts són els resultats mitjans obtinguts en les granges de porcí ibèric, el que representen una millora en 8 anys de 1,42 garrins deslletats i del 3,27% en la taxa parts "explica Pedro López, director del BDporc i responsable dels premis. "Estem davant de professionals molt constants i autèntics especialistes en aquest treball ramader", assenyala Pedro López, director del BDporc i responsable dels premis.