El projecte VISCA, clau en la nova estratègia d’adaptació climàtica de la UE

El projecte VISCA, participat per l'IRTA, ha estat un dels 11 seleccionats per la Comissió Europea com a claus en la nova estratègia d'adaptació climàtica de la Unió Europea (UE). Concretament pel que fa a la "producció sostenible i resilient de vi, pasta i oli". Podeu veure la publicació aquí: Key contributor to the new EU climate adaptation strategy.

La nova estratègia de la UE, amb l'objectiu manifest de "Forjar una Europa resilient al clima", posa les bases per a una actuació més ambiciosa front el canvi climàtic. Aquesta nova estratègia vol aconseguir que l'adaptació sigui més intel·ligent, més sistèmica i més ràpida. És una peça bàsica del Pacte Verd Europeu (European Green Deal), i complementa la proposta de Llei de Clima i el Pacte Climàtic, però també altres iniciatives com l'Estratègia de Biodiversitat, l'Ona de Renovació, l'Estratègia Farm to Fork, la propera Estratègia Forestal i l'Estratègia de Finançament Sostenible Renovada.

Per una vitivinicultura més resilient

La problemàtica que tracta el projecte VISCA és clara: el canvi climàtic ja és aquí, i està afectant i afectarà, entre altres molts aspectes, a la vinya i a la producció de vi. La revista Horizon ja en parlava al març, amb la menció del projecte VISCA com un dels que tractaven el tema:

El projecte VISCA, cofinançat pel programa H2020, es va desenvolupar entre 2017 i 2020. Els seus responsables van crear un "sistema de suport a les decisions" (VISCA DSS) que integra serveis climàtics, agrícoles i la gestió de les vinyes per ajudar a que el sector agrícola sigui més resistent al canvi climàtic. VISCA DSS va demostrar la seva utilitat mitjançant demostracions amb productors de vi europeus en tres camps experimentals (Codorniu a Espanya, Mastroberardino a Itàlia i Symington a Portugal), on es van provar noves tècniques agronòmiques d'adaptació, tècniques de cultiu forçat i retallada de brots.

Esquema amb el funcionament del VISCA DSS

VISCA (Vineyards Integrated Smart Climate Application) és un projecte d'I+D cofinançat pel programa Horizon 2020 amb un pressupost total de 3,20 milions d'euros, que es va desenvolupar entre 2017 i 2020. El consorci del projecte va estar liderat per Meteosim i va comptar amb 11 membres de diferents àmbits de la empresa i la recerca, l'IRTA entre ells. Podeu accedir a més informació sobre el projecte VISCA a la seva web: visca.eu.

L'equip del projecte VISCA

PUBLICAT EL

05/04/2021

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.