El projecte BEEFCOMPOST impulsa el canvi: menys emissions, més valor amb el compost de fems

COMPARTEIX

El 2024 es va complir una dècada de la creació de la Taula d’Innovació de boví d’engreix, una iniciativa coordinada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Al llarg d’aquests deu anys, la Taula s’ha consolidat com un espai clau per afrontar de manera col·laborativa els grans reptes del sector ramader.

La Taula reuneix anualment empreses i entitats de referència del sector —com Bon Àrea, Grup Viñas, Granja San José, Fricafor, l’Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs (ARB), la Cooperativa d’Ivars, Vilarta, Osona Vallès Carns, Asoprovac Catalunya, Nanta, ANAFRIC, SINUAL, ASFAC, Agropecuaria Montgai i General Càrnia— per identificar desafiaments, definir línies d’acció i promoure la recerca aplicada. L’objectiu és clar: avançar cap a una producció ramadera més eficient, sostenible i competitiva.

Economia circular i compostatge: el projecte BEEFCOMPOST

Gràcies a aquest model de treball col·laboratiu, s’han posat en marxa múltiples projectes que han tingut un impacte directe al camp. L’any 2022, es va impulsar el projecte COMPROMISBEEF, una iniciativa de divulgació que mostra a la societat els avenços aconseguits en benestar animal, qualitat de la carn i sostenibilitat ambiental. El projecte dona visibilitat a bones pràctiques i resultats obtinguts en activitats demostratives que contribueixen a una ramaderia responsable i alineada amb les demandes socials i ambientals actuals.

Un dels exemples més destacats d’aquesta voluntat de transformació és l'activitat demostrativa BEEFCOMPOST, impulsada per la Taula per optimitzar la gestió dels fems de boví i reduir-ne l’impacte ambiental. Davant les creixents restriccions per aplicar residus al sòl, el sector aposta per l’economia circular i el compostatge com a estratègia clau.

Aquest procés natural permet transformar els fems en un adob estabilitzat, lliure de substàncies fitotòxiques, i amb una millor capacitat per retenir nitrogen i minimitzar les emissions de gasos com l’amoníac o el metà. A més, s’ha demostrat que reduir la densitat d’animals per corral (de 20 a 14) millora el benestar dels animals i redueix la producció de fems fins a un 14% per corral i dia.

Resultats que miren al futur

L’activitat demostrativa BEEFCOMPOST ha permès assolir diversos avenços significatius per al sector. S’ha aconseguit reduir el volum de fems per animal criat, produir un fertilitzant orgànic d’alta qualitat, disminuir les emissions durant la fase d’emmagatzematge i, alhora, millorar la qualitat del compost, augmentant-ne la capacitat per retenir nutrients com el nitrogen. Aquests resultats demostren el potencial del compostatge com a eina clau per a una ramaderia més eficient i sostenible.

Amb iniciatives com aquestes, la Taula d’Innovació demostra com la recerca aplicada, el diàleg entre agents del sector i el compromís amb la sostenibilitat poden construir un futur més responsable per a la ramaderia.

----

Activitat finançada a través de l'Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

PUBLICAT EL

01/07/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail