El consum elèctric dels principals centres de l’IRTA es manté estable en el temps, tot i l’augment d’activitat els últims anys

COMPARTEIX

A l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) hem treballat en un informe que analitza el consum dels centres amb una demanda d’energia elèctrica més elevada durant el període 2017-2024.

Els centres que s'han observat per fer l'anàlisi són el Fruitcentre, La Ràpita, Mas Bover, Monells, Torre Marimon), incloent-hi el CRESA. S’hi analitza tant el consum d’energia elèctrica de la xarxa com el de l’energia generada amb fotovoltaica.

En general, el consum total s’ha mantingut estable en els últims anys, amb algunes petites oscil·lacions. Les variacions en el consum es poden explicar principalment per dos factors: el nivell d’activitat i les condicions climatològiques. En alguns centres, el consum es veu afectat de manera important per l’existència de cambres i sistemes de climatització, la demanda energètica dels quals varia significativament segons les condicions climatològiques.

A més, l’impacte de la COVID el 2020 va ser rellevant en algunes instal·lacions i es va perllongar durant bona part del 2021, reduint temporalment el consum energètic en alguns centres. A escala global, l’energia fotovoltaica representa més d’un 7% de l’energia consumida en aquestes instal·lacions. Amb la posada en marxa de totes les instal·lacions del Fons Climàtic el 2024, aquest percentatge ascendirà aproximadament al 10% durant el 2025.

Pel que fa al consum total d’energia provinent de la xarxa, es pot observar que el 2024 va marcar un mínim gràcies a aquestes instal·lacions. Possiblement, el 2025 es registrarà un nou mínim amb l’entrada en funcionament de la instal·lació de Torre Marimon.

A continuació, compartim una anàlisi més específica sobre cada centre:

A l'IRTA Fruitcentre mostra una lleugera tendència a la baixa, estabilitzant-se en els últims anys pel que fa al consum total d’energia elèctrica. La generació fotovoltaica representa aproximadament un 20% de tota l’energia consumida a la instal·lació. Gràcies a les plaques solars, el consum d’energia provinent de la xarxa elèctrica ha disminuït de manera significativa, reduint-se en prop d’un 30% en comparació amb els valors de fa uns anys.

A l'IRTA La Ràpita, els consums han experimentat variacions al llarg del temps, sense mostrar una tendència clara, tot i que s’observa un augment rellevant del consum energètic durant els anys posteriors a la COVID. És el centre amb la instal·lació d’autoconsum fotovoltaic més gran, generant aproximadament un 25% de l’energia elèctrica del centre.

A l'IRTA Mas Bover, s’observa una lleugera disminució del consum al llarg dels anys. Avui dia, el consum anual es troba clarament per sota del valor corresponent a l’any 2017 i de la caiguda observada el 2020 a causa de la COVID.

A l'IRTA Monells, el consum ha augmentat en els darrers anys, principalment per l’increment de l’activitat de la granja de l’EVAM, que ha vist gairebé duplicar el seu consum energètic des de la seva posada en funcionament. Els edificis A+B mantenen un consum estable, amb algunes variacions relacionades amb l’activitat i les condicions climàtiques.

A Torre Marimon, el consum ha augmentat en els darrers anys a causa de la posada en marxa de nous hivernacles. La instal·lació fotovoltaica, que ha entrat en funcionament el 2024, permetrà reduir significativament el consum de la xarxa a partir del 2025.

Finalment, el CRESA continua sent el centre que consumeix més energia elèctrica i tèrmica de tot l’IRTA. Després de la davallada durant la COVID, el consum va augmentar el 2022, però des de llavors ha seguit una lleugera tendència a la baixa.

Pots visualitzar i descarregar l'informe a continuació

PUBLICAT EL

21/03/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.