Compte enrere per a la 32a gala dels premis Porc d’Or

COMPARTEIX

ETIQUETES

El pròxim 24 d’octubre, Lleida acollirà una nova edició dels Premis Porc d’Or, que reconeixen l’excel·lència en la producció porcina de tot el país

Els Premis Porc d’Or neixen amb l’objectiu d’incentivar i reconèixer la tasca de les empreses de porcines espanyoles en la millora contínua de l’eficiència i la qualitat de la producció

Enguany, la ciutat de Lleida serà la seu de la 32a edició d’aquest certamen, que distingeix el compromís amb la millora contínua, la innovació i la sostenibilitat, així com els resultats tècnico-productius de les explotacions porcines més destacades del país. L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el divendres 24 d’octubre al Palau de Congressos La Llotja, i reunirà més de 1.000 professionals del sector, representants institucionals, empreses, entitats col·laboradores i mitjans de comunicació.

Aquests premis, de caràcter anual i d’àmbit estatal, tenen com a base tècnica el BDporc, el Banc de Dades de Referència del Porcí, gestionat per l’IRTA. Aquesta eina recull, analitza i compara de manera confidencial les dades tècnico-productives de les explotacions, convertint-se en una base objectiva i de referència per a la presa de decisions i l’avaluació del rendiment de les granges de truges reproductores.

99 granges nominades opten als guardons

Un total de 99 explotacions porcines de tota Espanya han estat nominades després d’un rigorós procés d’anàlisi tècnica, basat en les dades productives que les pròpies granges aporten de manera voluntària i confidencial a BDporc.

Els premis s’atorguen en funció de quatre indicadors clau de rendiment: productivitat numèrica, longevitat, taxa de parts i maneig en lactació.

Una de les principals novetats d’aquesta edició és l’actualització dels criteris tècnics del Premi Porc d’Or a la Longevitat. A partir d’ara, aquest guardó s’atorgarà en funció del percentatge de truges que superen el tercer cicle reproductiu, valorant de manera especial l’estabilitat del cens i l’equilibri de la piràmide poblacional de cada explotació. Aquest canvi respon a la voluntat de fer valdre l’esforç dels ramaders per millorar la sostenibilitat dels seus sistemes productius, reconeixent tant l’eficiència reproductiva com el compromís amb el benestar animal i la gestió a llarg termini dels recursos.

Representació en tot el territori

El mapa de les nominacions reflecteix una ampla participació territorial. Galícia lidera la classificació amb 38 nominacions repartides entre 27 granges, seguida d’Aragó, amb 33 nominacions corresponents a 26 granges, i Catalunya, que suma 19 nominacions per a un total de 17 explotacions.

Les nominacions es reparteixen en quatre categories segons la grandària del cens de reproductores, i es lliuraran un total de 43 premis:

  • 36 estatuetes tècniques (or, plata i bronze)
  • 4 premis al maneig en lactació (un per a cada categoria)

  • 3 Premis Especials

Visites a les granges nominades als premis especials

A més dels premis tècnics, la gala acollirà el lliurament de tres Premis Especials que reconeixen el compromís global de les granges amb la sostenibilitat, la sanitat i l’excel·lència en tots els àmbits:

  • Premi Porc d’Or amb Diamant: que reconeix a la millor granja de porcí de capa blanca, basant-se en l’excel·lència del conjunt dels resultats productius, els protocols de recollida i processament de dades, a més del bon estat de les seves instal·lacions i de l’excel·lent maneig i cuidat dels animals.
  • Premi Porc d’Or del MAPA a la Sostenibilitat: que atorga el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, reconeix les millors pràctiques en sanitat, benestar animal i medi ambient.
  • Premi Porc d’Or One Health de Ceva Salut Animal: promou un enfocament integral de salut en les granges porcines i cerca reconèixer el treball conjunt de ramaders i veterinaris, que implementen mesures innovadores en les seves granges per a millorar la salut dels animals.

La llista completa de granges nominades i candidates a aquests premis ja pot consultar-se en la web oficial del certamen:

Una gala amb gust local

El sopar de gala estarà a càrrec del reconegut xef Nandu Jubany i el seu equip de Jubany Events, que oferiran una proposta gastronòmica basada en la cuina catalana, els productes de temporada i un servei cuidat fins a l’últim detall.

El menú incorporarà algunes elaboracions que fan valdre la qualitat i versatilitat del porc, sempre des d’una proposta equilibrada i respectuosa amb la diversitat gastronòmica del territori. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb diversos guardons del sector gastronòmic i la seva col·laboració amb els premis aporta un valor afegit a aquesta cita tan esperada.

Una organització consolidada amb el suport del sector

Organitzats i creats per l’IRTA, aquests guardons a l’excel·lència en la producció porcina compten amb Ceva Salut Animal com partner principal des de 2023 i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), que ha acompanyat als Porc d’Or des dels seus inicis.

El jurat encarregat d’avaluar i adjudicar els premis està compost per personalitats de reconegut prestigi en l’àmbit de la recerca, l’administració pública i la indústria agroalimentària.

Així mateix, els Premis Porc d’Or compten amb un reduït elenc de Patrocinadors Premium que destaquen pel seu compromís i suport constant als Premis Porc d’Or: Farm Faes, IFR Group, OPP Group, Semen Cardona i Sabseg Banasegur, que, juntament amb altres patrocinadors i col·laboradors addicionals, contribueixen a fer possible un esdeveniment de referència per al sector porcí estatal.

Més informació a: https://bdporc.irta.es

PUBLICAT EL

16/10/2025

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail