D’aquí a quatre dies les neules i els torrons, la sopa de galets i els canelons de rostit seran els protagonistes dels nostres àpats. També els canapès, els llagostins i, com no, un dels habituals en les grans celebracions: el pernil curat. Aquest ens arriba, de vegades, en forma d’obsequi, i en altres ocasions som nosaltres que el volem regalar o comprar. Per regla general, però, no sabem en què ens hem de fixar més enllà de si és ibèric o no, i en el preu, entre d’altres raons perquè no entenem del tot el que posa a l’etiqueta o no sabem com valorar-ne la qualitat. De quin color ha de ser la part magra del pernil? I el greix? Que tingui alguna clivella vol dir que és de mala qualitat? I si té pèls a la pota? Quina diferència hi ha entre el porc de capa blanca i l’ibèric? I dins del pernil serrà o del país, què significa que un sigui de bodega i un altre gran reserva? En el cas dels ibèrics, de quins tipus n’hi ha?
Per donar resposta a aquest dubtes, hem parlat amb els investigadors de l’Àrea d’Indústries Alimentàries de l’IRTA, experts en pernil curat i coordinadors de les sessions de degustació del premi «Alimentos de España al mejor jamón» i part del panel d’experts que avalua els pernils que hi participen.
La diferència principal entre el porc de capa blanca i l’ibèric és la seva genètica, també l’alimentació i la forma com es crien, unes característiques que condicionen com serà el pernil. Els porcs de capa blanca s’acostumen a alimentar de pinso de cereals i a criar-se en granges; els ibèrics, no sempre és així, com veurem més endavant.
En el cas del pernil o espatlla de capa blanca, hi ha tres denominacions diferents que depenen del temps d’elaboració:
Reserva o anyenc: l’espatlla té un procés mínim d’elaboració de 7 mesos i el pernil, de 12.
En canvi, quan parlem de pernil o espatlla ibèrics, entren en joc les variables d’alimentació, maneig i tipus racial, i les mencions es refereixen així: pernil o espatlla + alimentació i maneig + tipus racial.
Si els dos progenitors són ibèrics ―per tant, si és ibèric 100%―, serà ‘pata negra’. Si la mare és ibèrica i el pare és Duroc 100% (una raça de porc de capa blanca) o ibèric 50% + Duroc 50%, la menció serà ibèric 50-75% i serà ‘etiqueta roja’
El temps mínim d’elaboració del pernil de porc ibèric ha de ser de 730 dies per aquells de més de 7 kg de pes, de 600 dies per aquells més petits de 7 kg i de 365 dies per a l’espatlla. El temps d’elaboració no afecta la nomenclatura del pernil ibèric.
A l’hora de valorar els atributs de qualitat i les propietats sensorials del pernil o l’espatlla, ens hem de fixar en:
Aspecte extern de la peça sencera:
Aspecte extern al tall:
A l’hora de degustar-lo
Per tal de gaudir al màxim del pernil, es recomana tastar-lo a temperatura ambient i en l’hora següent després d’haver-lo tallat. A continuació, detallem què cal avaluar, des del punt de vista sensorial, en un pernil: