Analitzem les necessitats hídriques dels Canals d’Urgell per garantir un reg eficient

COMPARTEIX

L’IRTA entrega a la CGRCU un estudi dels requeriments hídrics dels Canals d’Urgell. 

D’esquerra a dreta: Xavier Diaz, director general CGRCU; Josep Usall, director general IRTA; Amadeu Ros, president CGRCU; Joan Girona, investigador de l’IRTA.

Avaluem l'impacte del canvi climàtic i la modernització del reg en la demanda d'aigua

A l’IRTA hem elaborat un estudi sobre els requisits hídrics dels Canals d’Urgell per donar resposta a la revisió de dotacions de reg plantejada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Aquest treball, encarregat per la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), analitza les necessitats d’aigua dels cultius actuals i futurs, tenint en compte la modernització del reg i els efectes del canvi climàtic.

Segons les nostres estimacions, la demanda d’aigua podria augmentar un 11,2% en els pròxims anys, mentre que la productivitat dels cultius incrementaria en un 11,1% amb la implementació de sistemes de reg eficients. Aquestes dades posen de manifest la importància de garantir dotacions adequades per assegurar la viabilitat econòmica i la sostenibilitat del sector agrari.

Com destaca el nostre director general, Josep Usall, "la desescalada de les restriccions per sequera és una bona notícia, però cal continuar gestionant l’aigua amb responsabilitat. L'estudi que hem lliurat a la CGRCU ajuda a analitzar de manera rigorosa les necessitats hídriques de la zona de regadiu dels Canals d’Urgell, tenint en compte tant els escenaris actuals com els futurs. Garantir dotacions d’aigua adequades per als cultius i continuar apostant per la modernització del reg són claus per a una gestió eficient i sostenible dels recursos hídrics."

A més, Joan Girona, investigador del programa Ús eficient de l’aigua de l’IRTA, subratlla que “la modernització del reg pot ajudar a optimitzar l’ús de l’aigua, però l’efecte del canvi climàtic compensarà part d’aquest estalvi”.

L’estudi també preveu diferents escenaris per al 2040, mostrant que les necessitats hídriques dels conreus variaran segons la combinació de cultius i les condicions climàtiques futures. Els resultats d’aquesta anàlisi s’han lliurat a la CGRCU, que els utilitzarà en el procés d’al·legacions davant la CHE per defensar els drets dels regants i garantir una dotació d’aigua adequada.

A l’IRTA continuem treballant per oferir coneixement i solucions basades en l’evidència científica per millorar la gestió dels recursos hídrics i afrontar els reptes del sector agrari en un context de canvi climàtic.

PUBLICAT EL

21/03/2025

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.