Analitzem el futur del préssec, fruita dolça líder a Catalunya, davant el canvi climàtic a Alcarràs

COMPARTEIX

L’EEAD-CSIC i l’IRTA presenten els primers resultats del projecte Warm Peach a la 29a edició de l’Exposició de varietats de préssec i nectarina

Alcarràs ha acollit la 29a Exposició de varietats de préssec i nectarina, una jornada organitzada per l’IRTA que s’ha consolidat com un punt de trobada clau per al sector fructícola. La cita ha reunit a més de 120 assistents, entre els quals hi ha hagut productors, tècnics i investigadors per analitzar l’evolució de la campanya, presentar les varietats més destacades i compartir les noves tendències que marcaran el futur d’aquest cultiu.

El préssec —incloent també la nectarina i el préssec pla— és avui la fruita dolça més important de Catalunya en hectàrees de producció i exportació, per davant de la poma i la pera. La seva producció a escala estatal se centra principalment a la vall de l’Ebre (amb Lleida i Saragossa com a nucli principal), una regió que s’ha consolidat com a referent europeu tant en producció com en recerca.

Durant la jornada s’han presentat els primers resultats del projecte Warm Peach, desenvolupat conjuntament per l’IRTA i el EEAD-CSIC. La investigadora del EEAD-CSIC Celia M. Cantín ha explicat que l'augment de temperatures està afectant el préssec amb problemes com mala floració, gelades tardanes, dificultats en la pol·linització i el quallat, i un augment de l’estrès hídric. Per això, s’ha decidit investigar com influeixen les temperatures durant el període de creixement i collita del fruit. A les instal·lacons de Lleida, s'ha situat presseguers dins una finca tancada per simular un context de canvi climàtic més avançat i amb més altes temperatures per veure com reaccionaria el fruit en un futur i així avançar-se a esdeveniments futurs.

Els primers resultats del projecte han evidenciat un avanç en la data de collita, una lleugera major caiguda precoç del fruit, fruits més allargats i canvis en la relació entre la dolçor i l’acidesa, així com una pèrdua de fermesa més ràpida. Amb aquestes dades, l’objectiu és desenvolupar en el futur estratègies per contrarestar els problemes observats.

L’organitzador de la jornada i investigador de l’IRTA Estanis Torres ha presentat un informe climàtic de la campanya 2025, que ha repassat com les condicions de l’hivern, la primavera i l’estiu han afectat el desenvolupament del cultiu. Aquest balanç ha permès entendre l’estat actual de la producció i ha servit de punt de partida per a les ponències posteriors sobre varietats i canvi climàtic.

Al mateix temps, ha donat a conèixer les noves varietats i les ja consolidades de préssecs i nectarines, oferint un balanç complet de l’estat actual de la producció. Moltes d'aquestes varietats s'han pogut veure de primera mà en les mateixes instal·lacions, permetent als productors conèixer de prop el comportament de les varietats actuals i emergents, i avaluar-ne el potencial en funció de les necessitats del mercat i de les condicions climàtiques del territori.

La jornada també ha inclòs la intervenció del productor italià Marco Eleuteri, un dels principals referents europeus en la producció de préssecs plans. Eleuteri ha exposat el model d’èxit de la seva empresa Pesca Saturnia, que durant els últims 20 anys s’ha especialitzat en la producció de préssecs plans a les zones muntanyoses travessades pel riu Chienti, a les províncies de Macerata i Fermo a Itàlia. El seu model d’èxit es fonamenta en la qualitat i la diferenciació del producte, aconseguint posicionar els seus préssecs com un producte gourmet en mercats exigents. La seva trajectòria s’ha exposat com un model a seguir per als productors catalans, mostrant com la innovació comercial pot ser una via per generar més valor afegit.

PUBLICAT EL

03/09/2025

PROGRAMES

Personal relacionat

Subscriu-te a la Newsletter IRTA

L'actualitat de la nostra recerca i les properes jornades i cursos, directament al teu e-mail