Tot i que el conreu de l’ametller és considerat un cultiu de la zona mediterrània, hi ha zones de muntanya, com el Pallars Jussà, on s’ha contemplat com una alternativa vàlida en secà durant molts anys. Actualment, la situació favorable del mercat de l’ametlla, juntament amb els mals anys de preus del sector de la fruita dolça i dels conreus extensius, ha fet replantejar-ne el seu cultiu com a alternativa en les noves zones de regadiu del Pallars Jussà.
El sector de la producció d’ametlla a Catalunya ha evolucionat molt en els darrers anys. De ser considerat un cultiu tradicional de secà, a la situació actual amb el cultiu en regadiu, amb varietats de floració tardana i extra-tardana, plantacions intensives o súper-intensives, preus i consum en creixement, etc., el cert és que la concepció i les necessitats actuals de les explotacions d’ametller res tenen a veure amb les de fa uns anys.
És per això que el sector necessita nous coneixements tècnics i de gestió que s’adaptin als nous conceptes d’explotació i és aquí on els projectes demostratius que l’IRTA i el Departament d’Agricultura (DARP) estan portant a terme permeten anar transferint els nous coneixements tècnics al sector per tal de poder resoldre les necessitats actuals.
Donat que les condicions climàtiques de la zona no són les del litoral Mediterrani, les varietats a considerar han d’evitar les gelades primerenques, fet que fa que s’opti per valorar les de floració tardana i extra-tardana.
Ametlla de Muntanya és un projecte demostratiu IRTA-DARP que es desenvolupa principalment en una finca experimental de Tremp que es va plantar al 2014 amb un total de 13 varietats. La idea és poder determinar quines són les varietats que millor s’adapten a les condicions agro-climàtiques de la zona, tot buscant millorar la producció i sostenibilitat i oferir, així, una alternativa agrícola de futur en zones tradicionalment desafavorides i en regressió.
En la darrera jornada de l’ametller, organitzada per l’IRTA a Les Borges Blanques el passat 29 i 30 de maig i que va acollir més de 700 assistents, Marta Maldonado, tècnic de l’IRTA, va explicar aquest projecte demostratiu que actualment s’està realitzant per al sector de l’ametlla.