Aquest dimarts 11 de febrer s'ha celebrat la 7a edició de #científiques, una iniciativa reivindicativa emmarcada en el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Més de 600 científiques s'hi han sumat fent xerrades a centres educatius del territori per fomentar les vocacions cientificotècniques i lluitar contra els estereotips de gènere al sector.
L'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) és una de les institucions amb més representació en la campanya, amb 27 científiques adherides, situant-se just per darrere de la Universitat de Barcelona, amb 30.
La iniciativa és organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST). Enguany, hi participen 501 escoles de 41 comarques catalanes, amb un total de 37.575 alumnes d’entre 11 i 13 anys (6è de primària i 1r d’ESO)
La investigadora en formació de l'IRTA Francisca Carrasco va visitar l'escola de Vilanova del Segrià (Lleida) per parlar sobre com ha arribat on està i la seva motivació per convertir-se en investigadora. Carrasco assegura que aquesta iniciativa "suposa una plataforma sòlida per garantir el contacte entre el món científic i de la recerca amb el món de l’educació en la seva base."
#científiques va néixer el 2019 per fer visible el paper estratègic de les dones en la recerca de Catalunya, connectant-les i impulsant les vocacions STEM des de les escoles amb una mirada inclusiva de gènere. En aquest temps ja ha connectat més de 1.650 científiques amb més de 100.000 estudiants.
"És molt important oferir models femenins en àmbits tradicionalment o majoritàriament associats a homes per tal d'obrir la porta a noves possibilitats laborals per a les nenes", defensa la investigadora Georgina Alins després de fer una xerrada a l'escola El Carme, de Lleida.
La investigadora en formació Alicia Manzanares o la investigadora Beatriz Jiménez tampoc es van voler perdre aquesta data, una gran oportunitat per visibilitzar el que han fet per arribar on està i el que volen aconseguir, mostrant a les nenes i nens el camí que poden recórrer si s'ho proposen.
La investigadora Belén Fernández va visitar l'escola Sant Vicenç en Mollet del Vallès sobre els estereotips de gènere a la ciència i una breu exposició sobre el seu camp, el biogàs.
La investigadora Marta Pujol va haver de fer dues xerrades a l'Institut de Santa Coloma de Farners a causa de la gran quantitat d'alumnat que la va escoltar, 170 nenes i nens!
A l'Escola Els Grecs de Roses van rebre la investigadora Emma Fàbrega, qui també ja ha participat en altres ocasions i va parlar sobre la seva trajectòria en el món de la recerca per fer veure al públic que amb esforç també ho poden aconseguir. va parlar Marta Pujol, Maria Rambla
A l'institut d'Òdena van rebre la investigadora Maria Devant. Silvia Fornalè va parlar sobre la millora vegetal i com des del laboratori es pot incrementar la innovació agroalimentària a l'escola Milagros Consarnau (l’Hospitalet de Llobregat). També, va haver xerrades en format virtual, com el cas de la investigadora en formació Lorena Correa a la Escola Mare de Déu del Carme.
Als mateixos centres IRTA també va haver-hi recordatoris sobre aquesta data. És el cas de la investigadora de l'Anna Claret, que va aprofitar la seva presentació a la jornada de Ciències sensorials per promoure "la participació plena i equitativa de dones i nenes en els camps de la ciència i la tecnologia".