Desplegar menú lateral
07/06/2024

Ús del niu per millorar el benestar dels garrins de producció ecològica: L’IRTA i l’empresa Llavora fan un pas endavant

En el marc del projecte ECOPORCDEMO, els investigadors han estudiat com reduir la mortalitat neonatal d’aquests animals

Confinar els garrins en els nius un temps limitat les primeres hores de vida n’augmenta la temperatura corporal i pot reduir les morts per aixafament

Dels sis milers d’explotacions de porcí que hi ha a Catalunya, menys d’un 1%, 18 en total, són ecològiques, és a dir, busquen obtenir productes d’alta qualitat mitjançant tècniques que respectin àmpliament el medi ambient i el benestar animal. Atesa la necessitat de potenciar aquest petit sector per contribuir a les demandes socials de produir sota estàndards de menor pressió ambiental, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l’empresa empordanesa Llavora han col·laborat, entre la primavera del 2022 i la del 2024, per fer front a la mortalitat neonatal, un dels principals problemes de la porcicultura ecològica. Ho han fet mitjançant el projecte ECOPORCDEMO, que ha analitzat l’eficàcia d’un nou estil d’edifici per millorar el benestar de la truja i la seva garrinada. Els resultats mostren que confinar-los en els nius un temps limitat poc després de néixer en millora la temperatura corporal i sembla reduir-ne les morts per aixafament, alhora que no afecta el comportament de les mares.

En la producció ecològica, no es restringeix el moviment de les truges, cosa que afavoreix que abans del part tinguin conductes com la de fer niu. En contrapartida, un major moviment pot representar un augment de la mortalitat neonatal per aixafament, entre d’altres causes. Per això, el disseny de les instal·lacions és clau per assegurar el benestar de les mares i els seus garrins i per afavorir la productivitat de les empreses.

Fa tres anys, conjuntament amb l’IRTA, vam assajar diversos dissenys de paridores que permetessin a la truja reproduir al màxim els seus comportaments naturals, i vam concloure que el que ara hem utilitzat en el projecte ECOPORCDEMO és el millor. Té una zona interior, que és on la truja ha parit i alleta els garrins, i una zona exterior, que és la bruta, on hi ha el punt d’aigua, la menjadora i on la truja defeca. Després, per dur a terme ECOPORCDEMO, hem innovat amb el sistema de claustre, que consisteix a descobrir una part de la teulada perquè els patis exteriors estiguin, de fet, a l’interior de l’edifici. Això ens permet oferir un ambient molt agradable i controlat, tant de temperatura com de corrents d’aire”. Ho explica Lluís Vila, veterinari, enginyer agrícola i ramader a la granja Llavora.

En el marc d’aquest sistema de claustre, els investigadors han estudiat què passava si confinaven els garrins nounats durant 30 minuts, sense interferir els moments d’alletament. “Es tracta de tancar els garrins després del part dins dels nius, perquè s’acostumin al seu ús”, detalla Marc Bagaria, tècnic del programa de Benestar Animal de l’IRTA.

I els resultats han estat positius en tres sentits. Primer, augmenta la seva temperatura corporal, cosa que és important perquè la hipotèrmia afavoreix l’augment de la mortalitat. Segon, sembla que els garrins confinats dins del niu moren menys per aixafament de les mares un cop n’han sortit. I tercer, aquesta mesura no ha impactat de manera negativa en la conducta de les truges.

Així doncs, tal com explica Emma Fàbrega, responsable d’ECOPORCDEMO i investigadora del programa de Benestar Animal de l’IRTA, “el confinament temporal al niu sembla una estratègia ben interessant per augmentar la vitalitat dels garrins i, d’aquesta manera, disminuir-ne la mortalitat els primers dies de vida. No només per l’augment de la temperatura, sinó perquè també hem observat que els garrins vocalitzen menys, cosa que indica menys alarma o millor descans, i que presenten una millor resposta de moviment en un test de vitalitat”.

Fàbrega subratlla que aquesta estratègia es pot exportar a altres granges ecològiques o de producció intensiva, sempre tenint en compte la genètica dels animals utilitzats: els d’ECOPORCDEMO tenen una bona conducta maternal i estan adaptats a la maternitat sense gàbia. Alhora, la investigadora avança que futurs projectes de recerca en porcicultura ecològica “podrien millorar encara més el benestar a través de sistemes com la lactació en grup o la socialització dels garrins abans del deslletament”.

Per a més informació sobre el projecte, consulteu aquest enllaç de RuralCat o vegeu-ne el vídeo.

Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.