El projecte compta ja amb 70 hectàrees de cultiu a set comarques de Catalunya
El passat 16 de novembre es va celebrar a Sort (Pallars Sobirà), i amb més de 80 assistents, la VII Jornada de fructicultura de muntanya, unes jornades d’especialització en el cultiu de la pomera en alçada iniciades el 2011 al Pont de Suert (Alta Ribagorça).
La inauguració va anar a càrrec dels representants del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Albert de Castellarnau, i del Departament d’Agricultura (DARP), Neus Ferrete, i de l’investigador de l’IRTA i responsable de l’avaluació de material vegetal i coordinador del projecte de fructicultura de muntanya, Ignasi Iglesias.
Es va fer un repàs de l’estat actual del projecte i dels avenços aconseguits després de 8 anys. Actualment compta amb dues finques experimentals a Llesp (Alta Ribagorça) i Prades (Baix Camp), amb 70 hectàrees cultivades de pomera en finques comercials situades a set comarques de Catalunya, i amb una producció de 1,3 milions de quilos el 2016. Un part important de la producció s’emmarca sota l’Associació Biolord (Sant Llorenç de Morunys) i és de producció ecològica. Per aquest motiu, el responsable de l’ADV Pirineus, Andreu Vila, va fer una ponència sobre els avenços en producció ecològica, els seus reptes i les perspectives de futur.
Job Roig, del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, va exposar la feina duta a terme en el manteniment i la caracterització de varietats autòctones de poma i pera que aporten característiques úniques i diferencials en relació a les varietats comercials i que s’hauran de posar en valor els propers anys.
Un tercer bloc de la jornada es va dedicar a la protecció antigelades, degut a la incidència que van tenir en el mes d’abril de 2017, i que van afectar a totes les finques comercials de pomera de muntanya que no disposaven de sistemes de protecció antigelades, principalment per aspersió. L’expert italià Kurtk Werth va detallar la història i els avenços recents de més de 60 anys de lluita antigelades al Sud Tirol, bàsicament basats en l’ús del reg per aspersió per ser el més eficient si es disposa d’aigua. Posteriorment, diverses empreses comercials van exposar diferents mètodes per a la lluita contra les gelades.
La jornada va finalitzar amb una visita a la finca de Biolord situada a Escós, de producció ecològica i basada en varietats resistents al motejat.