Desplegar menú lateral
14/05/2019

Una trentena de granges opten als Premis Porc d’Or Ibèric

El proper 7 de juny Salamanca acollirà la celebració de la III edició dels premis Porc d’Or Ibèric a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica.

  • Castella i Lleó acumula 32 nominacions; Extremadura 21; i Andalusia aconsegueix una nominació als Porc d’Or Ibèric.
  • Dues granges de Valladolid i una de Badajoz es disputen el màxim guardó, el Porc d’Or Ibèric amb Diamant.
  • Tres granges de Badajoz opten al Porc d’Or Ibèric del MAPA 2019.
  • Per primera vegada en aquests premis la innovació serà premiada amb el Porc d’Or Ibèric Zoetis a la Innovació.
  • Organitzats per l’IRTA, amb el suport de Zoetis, ASICI, la Junta de Castella i Lleó i l’Ajuntament de Salamanca.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha donat a conèixer les granges de porcí ibèric nominades en la III edició dels prestigiosos premis Porc d’Or Ibèric. Un total de trenta granges pertanyents a tres comunitats autònomes i set províncies.

Els 31 premiats es donaran a conèixer el proper 7 de juny a Salamanca durant la celebració d’un sopar de gala que reunirà més de 400 professionals del porcí ibèric, entre productors i tècnics de tot Espanya, empreses i personalitats lligades al sector porcí en general i al porc ibèric en particular, així com autoritats locals autonòmiques i nacionals.

Tres CCAA i set províncies

Castella i Lleó ha estat la comunitat més nominada amb un total de 32 nominacions que aglutinen setze granges de porcí ibèric. Valladolid és la primera província en nombre de nominacions amb sis granges que tenen setze nominacions. Segòvia acumula tretze nominacions que es reparteixen set granges de la regió. Salamanca, seu aquest any dels premis, ha aconseguit dues nominacions per a dues granges. Finalment, una granja de Burgos opta també a un Porc d’Or Ibèric.

La següent comunitat autònoma en la classificació de nominats és Extremadura, sumant un total de vint nominacions i dotze granges. Badajoz amb vint nominacions per a onze granges i Càceres amb una granja nominada.

Per finalitzar, una granja de Jaén ha estat nominada per Taxa de Parts en la tercera categoria.

Badajoz i Valladolid es repartiran els premis especials

Es disputen el màxim guardó, el Porc d’Or Ibèric amb Diamant, dues granges de Valladolid i una de Badajoz. D’una banda, les granges de Valladolid Ibéricos Valcorba, de Bahabón, de l’empresa Icpor Soria S.L., i Jesús González Sahagún, situada a Villagarcía de Campos, de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys; i, de l’altra, la de Badajoz Dehesa Solobreña, de Fregenal de la Sierra de l’empresa del mateix nom, que també opta al Porc d’Or Ibèric del MAPA.

Tres granges de Badajoz opten al Porc d’Or Ibèric especial del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) 2019. La granja Baldios, situada a Alburquerque, i la granja Bubesa, de Villalba de los Barros, ambdues de l’empresa Ingafood; i la granja Dehesa Solobreña, de Fregenal de la Sierra.

A més, per primera vegada en aquests premis, la innovació en les granges de porcí ibèric serà premiada amb el Porc d’Or Ibèric Zoetis a la Innovació. Igual que en els premis homòlegs del porc de capa blanca, aquest guardó pretén reconèixer i potenciar la innovació en el sector, de manera que sigui un incentiu perquè els ramaders segueixin millorant i facin avançar un sector tan punter com és el porcí ibèric.

Bases dels premis Porc d’Or Ibèric

Els premis Porc d’Or Ibèric es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol Ibèric (BDporc-i), atenent als criteris de Nascuts Vius (NV), nombre mitjà de garrins nascuts vius per ventrada; Taxa de Parts (TP), del total de cobriments corresponents a cicles finalitzats en el període analitzat, el percentatge d’elles que ha donat lloc a part (un excel·lent indicador del maneig reproductiu i productiu de la granja); i Longevitat o Garrins Deslletats per Truja de Baixa (LDCB), quantitat total de garrins que una truja ha deslletat al llarg de tota la seva vida productiva (un dels principals indicadors de l’eficiència productiva d’una granja de reproductores). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges a la granja: 1ª categoria de 10-375 reproductores ibèriques, 2a de 376 a 900 reproductores ibèriques, i 3a més de 901 reproductores ibèriques.

D’aquesta manera, sis granges són nominades en cada criteri tècnic i categoria, i s’atorga una estatueta d’or, plata i bronze (per al primer, segon i tercer classificat, respectivament) per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i LDCB ), en cada categoria (1a, 2a i 3a). El que resulta en un total de 54 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d’Or Ibèric.

A aquests 27 guardons cal afegir quatre premis especials: premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant, per a la granja que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d’Or Ibèric del MAPA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; el premi Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat Numèrica; i, per primera vegada, el premi Porc d’Or Ibèric Zoetis a la Innovació.

La deliberació dels premis és duta a terme per un jurat compost per persones de reconegut prestigi en el sector i el lliurament de premis és pública i s’efectua en el curs d’un acte públic, mitjançant una gala institucional convocada per a tal fi, que aquest any tindrà lloc a Salamanca el dia 7 de juny.

Etiquetes: