Desplegar menú lateral
28/05/2018

Una trentena de granges de porcí ibèric opten als Premis Porc d’Or Ibèric 2018

  • Castella i Lleó ocupa el primer lloc en la classificació de nominats amb 31 nominacions (18 Valladolid; 10 Segòvia-tres Salamanca). El segueix Extremadura amb 21 nominacions (19 Badajoz i dues Càceres).

  • Organitzats per l’IRTA, amb el suport de l’empresa líder en salut animal Zoetis, la Junta d’Andalusia, l’Ajuntament de Còrdova i ASICI.

 

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha anunciat les explotacions de porcí ibèric nominades en la segona edició dels premis Porc d’Or Ibèric. Un total de 58 nominacions que valoren l’eficiència i productivitat de 28 granges de reproductores ibèriques de Castella i Lleó, Extremadura, Andalusia i Castella La Manxa.

En concret, Castella i Lleó és la primera comunitat autònoma en la classificació de nominats amb 31 nominacions (18 per a granges de Valladolid, 10 per a Segòvia, i 3 per a Salamanca) i 12 explotacions nominades. El segueix Extremadura amb 12 explotacions que opten a 21 nominacions (19 per a Badajoz i 2 per Càceres). A continuació es troba Andalusia que acumula 5 nominacions (2 Màlaga, 2 Jaén, i 1 Almeria) i 3 granges nominades. Finalment, una granja de Toledo (Castella-la Manxa) ha estat nominada.

Serà el proper 1 de juny a Còrdova, al llarg de la celebració d’un sopar de gala, quan coneguem els 27 premiats que rebran les desitjades estatuetes d’or, plata i bronze. A més, es lliuraran tres premis especials: Porc d’Or Ibèric amb Diamant, Porc d’Or Ibèric del MAPAMA i Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat. El que fa un total de 30 premis Porc d’Or Ibèric.

 

Castella i Lleó i Extremadura es disputen els premis especials

Opten al màxim guardó, el Porc d’Or Ibèric amb Diamant, l’explotació Hermanos Sanz Berzal S.L., situada a Languilla (Segòvia); i Granja La Mejorada, a Olmedo (Valladolid), ambdues de l’empresa Agrocesa – Grup Vall Companys.

En el cas del Porc d’Or Ibèric del MAPAMA, que valora especialment els criteris de Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient, les granges nominades són Granja Arauzo, a Aldeaseca de la Frontera (Salamanca) de l’empresa Ibéricos de Arauzo 2004, SL ; i la granja Baldíos, situada a Alburquerque (Badajoz), de l’empresa Ingafood.

 

Bases dels premis Porc d’Or Ibèric

Els premis Porc d’Or Ibèric es concedeixen a les granges que remeten periòdicament les seves dades al Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol Ibèric (BDporc-i), atenent als criteris de Nascuts Vius (NV), Taxa de Parts (TP) i Productivitat Numèrica (PN). A més, les granges aspirants pertanyen a diferents categories, establertes en funció del nombre de truges en l’explotació: 1ª categoria de 10-375 reproductores ibèriques, 2a de 376 a 900 reproductores ibèriques, i 3a més de 901 reproductores ibèriques.

D’aquesta manera, sis – vuit granges han estat nominades en cada criteri tècnic i categoria, i s’atorgarà una estatueta d’or, plata i bronze (per al primer, segon i tercer classificat, respectivament) per cada criteri tècnic a premiar (NV, TP i PN), en cada categoria (1a, 2a i 3a). El que resulta aquesta edició en un total de 58 nominacions que opten a 27 estatuetes Porc d’Or Ibèric.

A aquests 27 guardons cal afegir tres premis especials: premi Porc d’Or Ibèric amb Diamant, per a l’explotació que en el seu conjunt sigui considerada la millor entre totes les categories; premi Porc d’Or Ibèric del MAPAMA a “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”; i el premi Porc d’Or Ibèric a la Màxima Productivitat Numèrica.

 

Amb el suport de Zoetis, la Junta d’Andalusia, l’Ajuntament de Còrdova i ASICI

Organitzats per l’IRTA, els premis compten amb la coorganització de Zoetis. A més, aquest any compten també a nivell local amb el suport de la Junta d’Andalusia i l’Ajuntament de Còrdova, ciutat que acollirà la celebració d’aquesta segona edició. I, per segon any consecutiu, l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (ASICI) impulsa la celebració dels premis.