Una nova línia de recerca transversal per a impulsar l’estudi del microbioma
A l’IRTA hem decidit impulsar una nova “Activitat Transversal” sobre la temàtica del Microbioma, que serà coordinada pel Dr. Marc Viñas. L’objectiu principal de l’Activitat Transversal de Microbioma serà identificar i aglutinar el coneixement i les capacitats ja existents a la nostra institució en la recerca i transferència del microbioma, així com millorar la nostra visibilitat i les oportunitats en aquest camp de recerca emergent dins del sector agroalimentari.
Què és el microbioma?
Entenem com a microbioma el conjunt de microorganismes i genomes (bacteris, fongs arqueobacteris, protozous i virus), que viuen associats en forma de poblacions i comunitats microbianes complexes, i que interaccionen formant part estable d’animals, plantes, ecosistemes terrestres i aquàtics.
El microbioma és essencial per a la vida a la Terra i també per al manteniment dels diferents agrosistemes. Pràcticament tots els hàbitats, inclosos els organismes vius pluricel·lulars tant animals com plantes (endòfits, epífits i rizosfera), acullen comunitats microbianes complexes estables que conformen el seu microbioma.
Per què es important estudiar el microbioma?
La importància del microbioma rau en que ajuda a mantenir les funcions saludables dels agrosistemes i medi ambient, influint en la salut humana, animal, vegetal i dels serveis ecosistèmics, i incidint també en el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la producció vegetal i animal o en processos de biotecnologia ambiental com la digestió anaeròbia, el compostatge i per a la millora de la qualitat del sòl i de l’aigua, essencial per als agrosistemes.
L’estudi del microbioma es presenta en l’actual societat del coneixement com una gran oportunitat per a ser incorporada en camps recerca i innovació com l’agricultura, ramaderia, veterinària, medicina, energia, biotecnologia ambiental, així com també en la comprensió de processos ambientals.
Aquesta aproximació serà clau per abordar reptes com ara la reducció de l’ús d’antibiòtics i pesticides, la millora de la productivitat del sòl o per a mitigar la generació de gasos d’efecte hivernacle. En definitiva, per a fer possible la transició dels sistemes actuals de producció d’aliments cap a models més sostenibles i saludables.