Desplegar menú lateral
28/10/2019

Una microxerrada sobre l’alimentació del futur i un taller sobre bioseguretat, activitats de l’IRTA a la Festa de la Ciència

L’Institut va participar en la 13a edició d’aquesta cita amb la ciència, la tecnologia, el coneixement i la cultura, que va tenir lloc al Moll de la Fusta de Barcelona els dies 26 i 27 de setembre

«Com es manipulen els virus perillosos?» «Quins reptes planteja l’emergència climàtica per al nostre sistema agroalimentari?» «Podrem menjar igual i sempre en el futur?» són les grans preguntes a què van donar resposta les dues activitats que va organitzar l’IRTA per a la Festa de la Ciència, que va celebrar-se els dies 26 i 27 d’octubre al Moll de la Fusta de Barcelona. Un esdeveniment que va comptar amb l’assistència de prop de 15.000 persones i amb la participació de més de 150 entitats.

Dissabte, 26 d’octubre, un grup d’investigadors de l’IRTA CReSA va oferir el taller «Saps com es manipulen els virus perillosos?», amb què es va convidar els participants a endinsar-se en el món dels laboratoris d’alt nivell de bioseguretat. A través de jocs d’agilitat, van poder comprovar l’esforç i les dificultats que suposa treballar amb patògens perillosos i la importància de protegir-se per manipular-los i fer-hi experiments.

Aquell mateix dia, l’investigador de l’IRTA Torre Marimon Robert Savé va fer la microxerrada «Podrem menjar igual i sempre en el futur?», en què va dibuixar el panorama actual i futur del nostre sistema agroalimentari i de la relació amb els consumidors del segle XXI, en el context de l’emergència climàtica.

L’ecòleg va abordar qüestions com la relació entre l’alimentació i la salut, la demanda d’aigua i la seva disponibilitat, els efectes de l’increment de la temperatura, les fonts de proteïna, o l’èxode rural i les migracions provocades per la fam, i va concloure que, molt probablement, en un futur passarem a «menjar un parell o tres de dies a la setmana, i a alimentar-nos la resta».

El diumenge 27, va ser el torn del CRAG (Centre de Recerca en Agrigenòmica, consorci CSIC-IRTA-UAB-UB). Les investigadores Maria José Aranzana, Silvia Fornalé, Montse Martín, Neus Marimon i Marta Riera, juntament amb altres investigadores del CRAG (Ornela Chase i Immaculada Ferriol) hi van participar amb el taller «Quin és l’origen dels vegetals que mengem?».

Aquesta activitat va servir per explicar a les famílies i públic en general que al llarg de milers d’anys de domesticació els vegetals s’han anat modificant genèticament amb l’ajut dels humans per arribar a ser com els que mengem ara. En aquest taller van participar més de 50 persones que després d’una microxerrada molt divulgativa van haver d’emparellar fruites i hortalisses domesticats amb els seus ancestres silvestres.