Desplegar menú lateral
22/11/2021

Un total de 23 granges de quatre comunitats autònomes es reparteixen els 32 premis Porc d’Or Ibèric en la seva V edició

Prop de 500 professionals del sector porcí es van reunir a Sevilla durant la celebració del sopar de gala de la V edició dels premis Porc d’Or Ibèric

En una celebració al Barceló Convention Center de Sevilla, divendres 19 de novembre, l’IRTA, junt amb l’empresa líder en salut animal Zoetis, i la interprofessional del porc ibèric, Asici, van lliurar els guardons Porc d’Or Ibèric 2021 a l’excel·lència en la producció porcina ibèrica. Va ser la V edició d’uns premis que enguany han reprès la forma presencial, tot i que la gala també va ser retransmesa en directe (www.premiosporcdor.com). Hi van assistir prop de 500 professionals del sector porcí, entre ramaders, veterinaris i tècnics, així com representants de l’administració i de les principals associacions sectorials. En total, es van lliurar 32 premis (28 de generals i quatre d’especials) a 23 granges de quatre comunitats autònomes, amb l’objectiu de reconèixer l’esforç i el treball del porcí ibèric espanyol. «Volem reconèixer aquelles persones que es desperten cada matí i treballen perquè l’ibèric sigui cada dia més sostenible i de més qualitat», en paraules de Josep Usall, director general de l’IRTA.

Quatre premis especials molt repartits

La protagonista de la nit va ser la granja Ibéricos Valcorba, situada a Bahabón, (Valladolid), de l’empresa Icpor Soria S.L., que es va alçar amb el màxim guardó d’entre totes les categories: el Porc d’Or Ibèric especial amb Diamant.

La mateixa empresa, en aquesta ocasió amb la Granja Valdisierro, a Fresno de Cantespino, (Segovia), va rebre també el Porc d’Or Ibèric especial de la Màxima Productivitat Numèrica, amb 20,28 garrins deslletats per truja ibèrica productiva i any.

Pel que fa al Porc d’Or Ibèric especial Zoetis a la Innovació, va recaure a la granja Dehesón del Encinat, a Orpesa (Toledo), de l’empresa Sánchez Romero Carvajal, pel seu projecte destinat a optimitzar la producció de la finca per al màxim aprofitament de la pastura de glans. 

Per últim, el nou premi especial a la Producció a l’Aire Lliure ha anat a parar a Còrdova, a la granja La Fuente del Perro, de l’empresa Covap.

Reconeixement a les granges de Castella i Lleó, Extremadura i Andalusia

Atenent als criteris tècnics de Longevitat (Garrins Deslletats per Truja de Baixa), Nascuts Vius i Taxa de Parts, per cada una de les tres categories ―en funció de la mida de la granja―, es va fer entrega de 28 estatuetes d’or, plata i bronze.

Així, deu granges de Castella i Lleó van obtenir 17 estatuetes ―dues més que la passada edició― (set ors, cinc plates i cinc bronzes): vuit per a Valladolid, sis per a Segovia i tres per a Salamanca. Deu granges extremenyes van rebre un guardó (dos ors, quatre plates i quatre bronzes) ―quatre menys que l’any passat―: vuit situades a Badajoz (dos ors, dues plates i quatre bronzes) i dues a Càceres (dues plates). Andalusia va quedar representada amb una granja malaguenya que va obtenir una estatueta de bronze per Taxa de Parts a la primera categoria.

Organitzats per l’IRTA amb el suport de Zoetis i Asici

Els premis Porc d’Or Ibèric, de caràcter anual i àmbit estatal, tenen la seva base en el BDporc Ibèric, el Banc de Dades de Referència del Porcí Ibèric, eina gestionada per l’IRTA per proporcionar informació de referència a les empreses de producció porcina com a element d’ajuda en la presa de decisions. Durant aquests cinc anys, els premis han comptat amb el suport incondicional com a coorganitzador de l’empresa líder en salut animal Zoetis, que ha acompanyat l’IRTA en la celebració i entrega dels guardons, així com de l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (Asici), i moltes altres empreses del sector com patrocinadors i col·laboradors.