Desplegar menú lateral
16/09/2019

Un projecte europeu liderat per l’IRTA pretén valoritzar la llet de dromedària i els seus derivats

• Una llet molt digestible, semblant a la humana, i amb menys problemes d’al·lèrgia
• Es tracta d’un producte molt apreciat amb preus que oscil·len entre els

L’objectiu principal del projecte CAMELMILK és la producció de llet de dromedària, així com de derivats lactis innovadors i d’alta qualitat nutricional. Per a això, el projecte abordarà totes les fases de la producció, des de la necessària millora en els sistemes de producció de llet de dromedària, així com l’establiment de tota la reglamentació sanitària relativa a la producció, implantació, i explotació d’aquests productes innovadors en l’àrea mediterrània, l’estudi de l’acceptació pels consumidors o el pla de negoci.

En l’execució d’aquest projecte, que té una durada de tres anys, intervenen 14 socis d’un total de 7 països (Algèria, Alemanya, Croàcia, França, Itàlia, Turquia i Espanya).

El paper de l’IRTA, a més de la coordinació del projecte, serà la de realitzar estudis a nivell de planta pilot i de laboratori, amb l’objectiu d’adaptar les tecnologies de processat lacti existents a les característiques diferencials de la llet de dromedària respecte a altres llets de consum en el mercat europeu. Aquests estudis es realitzaran en la planta pilot de làctics situada al centre de l’IRTA de Monells (Girona). L’altre soci espanyol que participa en el projecte és Oasis Wildlife Fuerteventura, que ha cedit les imatges que apareixen en aquesta notícia.

La transformació de la llet de dromedària en formatge és més complexa que en el cas de les llets de vaca, ovella o cabra, atès que la llet de dromedària té menys caseïna i una composició més semblant a la llet materna humana, ens explica la coordinadora del projecte Marta Garrón de l’IRTA. D’altra banda, es tracta d’una llet més digestible i amb menys problemes al·lèrgics que, a més, és molt apreciada i té un preu de mercat elevat, que ronda els 15-20 euros/litre segons el país, afegeix la especialista de l’IRTA.

Entre els resultats que s’esperen es troben el d’aconseguir una producció estable de llet de dromedària i dels seus productes derivats (iogurt, formatge, etc.), d’alta qualitat, saludables i segurs a nivell europeu. S’espera, a més, poder augmentar la cadena de valor d’aquest aliment a l’àrea mediterrània, contribuint a la millora de la qualitat, al consum d’aliments saludables i a l’augment de la confiança dels consumidors en aquest producte.

CAMELMILK és un projecte H2020 del programa PRIMA (Partnership on Research and Innovation in the Mediterranean Area) que pretén desenvolupar les solucions necessàries per a una gestió més sostenible dels sistemes d’aigua, d’agricultura i de la cadena agroalimentària. A través de projectes d’R+D en cooperació, PRIMA té com a objectiu desenvolupar capacitats de recerca i innovació i desenvolupar coneixements i solucions innovadores comuns per a sistemes agroalimentaris i de subministrament d’aigua a l’àrea mediterrània per fer-los sostenibles, en línia amb els Objectius de desenvolupament Sostenible de l’agenda de l’ONU 2030 (SDGs).