Desplegar menú lateral
21/06/2022

Un projecte europeu encara els reptes de l’agricultura regenerativa a la Mediterrània

Aquest mes de juny ha començat el projecte de recerca europeu SIRAM, que neix amb l’objectiu de desenvolupar sistemes agrícoles sostenibles, intel·ligents i resilients.

L’IRTA hi participa juntament amb deu socis de vuit països de l’àrea mediterrània.

La finalitat del projecte SIRAM és proporcionar solucions sostenibles a l’agricultura regenerativa de l’àrea mediterrània, i abordar alhora els problemes dels baixos ingressos de les petites explotacions agrícoles. El procés passa per restaurar la salut i la qualitat del sòl a través d’un maneig que integri la fertilització orgànica i les pràctiques agronòmiques (incloent la sembra directa i els cultius coberta), així com l’ús de varietats resistents i de microorganismes beneficiosos.

La contribució de l’IRTA al projecte es donarà sobretot en la millora de les pràctiques agrícoles en cultius extensius, que han d’augmentar la productivitat i la resistència al canvi climàtic reduint a la vegada els impactes ambientals. L’investigador del programa Cultius extensius sostenibles Francesc Domingo dirigirà i coordinarà els treballs sobre els diferents escenaris d’estudi mediterranis i la gestió d’agroecosistemes regeneratius.

Es faran vuit casos d’estudi en cultius experimentals de sis països: Itàlia, Marroc, Portugal, Tunísia, Egipte i Espanya, un dels quals a Catalunya. Això ha de permetre una millor aproximació als diferents reptes sota diverses condicions climàtiques i socioeconòmiques. D’altra banda, es treballarà en cultius locals com el tomàquet, la patata, l’olivera i els cítrics, per tal d’identificar-ne les varietats més resistents.

El projecte també inclourà una part important de transferència i formació dels professionals del sector, a través de l’organització de cursos i jornades i l’elaboració de materials divulgatius.

Tres anys de recerca al davant

El tret de sortida de SIRAM va ser els dies 8 i 9 de juny, amb la reunió inicial. Aquest kickoff meeting va aplegar als socis que participaran al projecte, deu institucions científiques i empreses de vuit països de l’Àrea mediterrània: L’IRTA, des de Catalunya; la Universitat Catòlica del Sagrat Cor i OpenTEA, des d’Itàlia; el Centre de Recerca en Agricultura egipci; la companyia EVOTROPIA des de Grècia; del Marroc, l’Escola Nacional d’Agricultura de Meknès i la Universitat Sidi Mohammed Ben Abdellah; la Universitat de Coimbra, a Portugal; el Centre Regional de Recerca en Agricultura de Sidi Bouzid, a Tunísia; i la Universitat del Franc Comtat des de França.

El projecte europeu de recerca Sustainable Innovations for Regenerative Agriculture in the Mediterranean Area (SIRAM) tractarà de desenvolupar sistemes agrícoles sostenibles, intel·ligents i resilients, un concepte que està consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS) i el Pacte Verd de la UE pel 2030 i més enllà. SIRAM està finançat per la iniciativa PRIMA, dins del programa de recerca europeu Horizon 2020, i té prevista una durada de tres anys.

Hi podreu trobar més informació properament a la seva web: SIRAM – Sustainable Innovations for Regenerative Agriculture in the Mediterranean Area (cgiar.org)