Un primer pas per reaprofitar els excedents alimentaris del sector pesquer i la seva transformació industrial
En el marc del projecte Valorafood s’analitzen les tecnologies i les tendències del sector per poder desenvolupar subproductes innovadors i amb un alt valor nutricional
Valorafood és una iniciativa en què participen l’IRTA, RADI S.L, Serhs Food, Gustos Meritem i Peixos Puignau. Té per objectiu conèixer el sector pesquer i la seva transformació industrial mitjançant focus groups, tallers immersius i reunions, entre d’altres. D’aquesta manera, es volen conèixer els excedents reals de les empreses transformadores de peix i dissenyar les pautes per revaloritzar-los en forma de nous productes viables tècnicament i econòmica. Aquesta anàlisi serà la base per plantejar una prova pilot.
En els darrers mesos, el consorci del projecte ha realitzat tres visites i diverses reunions. Una d’aquestes visites va tenir lloc a l’IRTA Monells, en què es va poder conèixer el Pulse Combustion Dryer (PCD), una tecnologia emergent que transforma productes líquids en pols instantàniament, mantenint-ne el valor nutricional. A diferència d’altres sistemes d’assecat, el PCD augmenta la productivitat i maximitza l’ús d’energia primària a través de la millora en la transferència de calor i redueix les emissions de contaminants.
A més de l’IRTA Monells, es van visitar els atomitzadors de la planta d’APC Europe – Essentia Protein Solutions i la Seafood Global Expo.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022