Desplegar menú lateral
28/01/2020

Un pas endavant cap a una vacuna del nou coronavirus

Treball al laboratori amb MERS-coronavirus.

· Viròlegs de l’IRTA participen en un dels primers estudis moleculars per dissenyar una vacuna pel nou coronavirus, que acaba de publicar-se a la revista F1000Research.

· La recerca aporta pistes sobre la proteïna implicada en el procés d’infecció del nou coronavirus, que podria ajudar a desenvolupar una vacuna.

· El següent objectiu de l’equip se centra a consolidar les col·laboracions en l’àmbit internacional i aconseguir el finançament necessari per avançar en aquesta línia.

Pocs dies després del brot del nou coronavirus de Wuhan, diversos centres de recerca de tot el món van identificar i publicar la seqüència genètica del virus. Amb aquesta informació, l’equip d’investigadors de la línia de recerca de coronavirus del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA-CReSA) ha començat a treballar juntament amb científics del Laboratori Nacional de Galveston i del Centre Mèdic de la Universitat de Texas dels Estats Units per ampliar informació sobre l’origen i l’evolució de la malaltia.

Per experiència prèvia amb altres coronavirus que s’assemblen genèticament amb el de Wuhan, com el coronavirus de la SARS i el del MERS, els científics ja sospitaven quina proteïna diana havien de buscar en el nou coronavirus per treballar en una possible vacuna. Es tracta de la proteïna S, que forma part de l’embolcall de tots els coronavirus. En aquest estudi, els investigadors han identificat la regió concreta d’aquesta proteïna, que seria clau per fer una vacuna del nou coronavirus.

«El següent pas és comprovar l’eficàcia d’aquestes molècules al laboratori per esbrinar si serien bones candidates per fer-ne una vacuna; un cop feta, caldria testejar-la en models animals», explica Júlia Vergara-Alert, investigadora i veterinària de l’IRTA-CReSA. Tot i que no s’ha confirmat que l’origen del nou coronavirus sigui animal, les prediccions apunten que els pollastres i el gat mesquer serien els més sospitosos d’entre totes les espècies disponibles a les bases de dades de genomes. «Per sortir de dubtes caldrà comprovar-ho experimentalment, tot i que no es descarta que hi puguin haver altres espècies animals potencialment susceptibles al nou virus», explica Joaquim Segalés, investigador de l’IRTA-CReSA i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ara, un dels objectius de l’equip és consolidar les col·laboracions en l’àmbit internacional i aconseguir el finançament necessari per avançar en aquesta línia.

L’equip de coronavirus de l’IRTA-CReSA

L’equip de l’IRTA-CReSA ja té experiència a realitzar models animals per investigar amb altres coronavirus, tal com fan des de fa més de 5 anys amb el MERS-coronavirus, gràcies a la Unitat de Biocontenció que disposa el centre per treballar amb agents infecciosos que requereixen un alt nivell de bioseguretat, com és el cas d’aquests coronavirus. El centre IRTA-CReSA desenvolupa les línies d’investigació del programa de Sanitat Animal de l’IRTA.

Article: Veljkovic V, Vergara-Alert J, Segalés J and Paessler S. Use of the informational spectrum methodology for rapid biological analysis of the novel coronavirus 2019-nCoV: prediction of potential receptor, natural reservoir, tropism and therapeutic/vaccine target. F1000Research 2020, 9:52.