Desplegar menú lateral
15/03/2023

Un nou descobriment desvela com els cultius de meló resisteixen al Virus del mosaic del cogombre (CMV)

Imatge dels filaments transvacuolars. Crèdit: CRAG

Investigadors de l’IRTA al CRAG descobreixen que la localització intracel·lular d’una proteïna específica juga un paper crític en la resistència del meló al CMV

El virus és responsable de la principal malaltia en cultius importants com cogombres, tomàquets i melons, que causa grans pèrdues econòmiques a tot el món

Aquest descobriment podria conduir a noves estratègies per fer que les plantes de meló siguin resistents al CMV

Un nou estudi liderat per Ana Montserrat Martín-Hernández, investigadora de l’IRTA al CRAG, ha identificat una proteïna que podria fer resistents els melons al virus del mosaic del cogombre (CMV). Aquest patogen pot infectar a més de 1.200 espècies vegetals. Entre elles, cultius tan importants com cogombres i melons, i ha estat un problema persistent per als agricultors de tot el món. En aquest treball publicat a Plant Physiology, investigadors de l’IRTA al CRAG han descobert que les mutacions en un gen anomenat CmVPS41 poden controlar la resistència al CMV a la planta Nicotina benthamiana.

La proteïna CmVPS41 s’encarrega de transportar proteïnes de tota la cèl·lula vegetal fins al vacúol, un orgànul de les cèl·lules vegetals ple d’aigua que conté molècules inorgàniques i orgàniques. A l’examinar el comportament de la proteïna en varietats de meló susceptibles i resistents, els investigadors van descobrir que als tipus resistents CmVPS41 es distribuïa de forma uniforme pel citoplasma i el nucli. L’equip dirigit per Martín-Hernández també va descobrir que les varietats susceptibles al CMV tenien filaments transvacuolars, que són estructures tubulars fines que permeten el pas de material a través de la membrana al vacúol, mentre que les varietats resistents no els tenien. Aquest descobriment pot ser clau per entendre com el virus infecta la varietat susceptible i com resisteix la infecció la varietat resistent.

Aquest fet suggereix que la distribució de CmVPS41 pot incloure estructures que faciliten la infecció per CMV, i que la relocalització de CmVPS41 durant la infecció viral podria ser un objectiu important per a futures estratègies per conferir resistència a programes de millora genètica.

«Les troballes d’aquest estudi proporcionen coneixements valuosos sobre els mecanismes moleculars de la resistència al Virus del meló i podria conduir al desenvolupament de noves varietats de cultius resistents a la malaltia. Amb el continu creixement de la població mundial, la necessitat de pràctiques agrícoles sostenibles és més important que mai. Aquest estudi és un pas endavant prometedor per garantir la seguretat alimentària i la sostenibilitat per a les futures generacions», afirma la líder de l’estudi Ana Montserrat Martín-Hernández.

Vídeo dels filaments transvacuolars. Crèdit: CRAG

Com el CmVPS41 exerceix un paper important en la resistència del meló al CMV, es farà recerca per descobrir el mecanisme d’acció específic de la proteïna. A l’identificar el paper d’aquest regulador en el tràfic cel·lular, els investigadors podran treballar en el desenvolupament de noves estratègies per evitar la propagació del virus. Aquesta recerca també obre noves vies per explorar les interaccions entre les proteïnes víriques i les cèl·lules hoste, el que podria tenir implicacions en la lluita contra altres virus vegetals en el futur.